Kultura     | 27.11.2018. 14:06 |

Prezentacija Projekta Bijenale D-0 ARK Underground sutra u Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Nakon Venecije, Firence, Istanbula, Zagreba, Beča, Banja Luke, Štutgarta, Trebinja, Tirane, Splita, Strazburga i Milana, Projekat Bijenale D-0 ARK Underground bit će predstavljen i beogradskoj publici 28. novembra u centralnom prostoru Kulturnog centra Magacin.

Magacin je kroz model otvorenog kalendara svakodnevno besplatno dostupan stotinama korisnika koji zajedno doprinose očuvanju i unapređenju prostora i njegovoj sve većoj vidljivosti i značaju, saopćili su organizatori.  

Istovremeno, Magacin je mjesto nastanka zajednice koja se svakodnevno širi i primjer kolektivnog rada na očuvanju javnog dobra.

- Magacin je uistinu jedinstven primjer samoorganiziranja umjetnika, kulturnih radnika i svih ljubitelja umjetnosti. Mi smo do sada održavali prezentacije u institucijama kulture koje uglavnom egzistiraju na budžetima kao npr. MSU Zagreb, MUMOK Beč, Venecijansko bijenale, Trijenale Milano itd. Za mene, Magacin je kulturni underground i to kako oni rade slično je našem načinu djelovanja. Našim prezentacijama u drugim kulturnim centrima nastojimo promovirati savremenu umjetnost, predstaviti u svijetu jedinstvenu Kolekcijju D-0 ARK, podstaći interes javnosti za posjetu Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu, ali i potaknuti na razmišljanjeo periodu Hladnog rata i hladnoratovskom nasljedju – kazao je osnivač Projekta Edo Hozić.

Kazao je da će na prezentaciji u Beogradu, uz dokumentarni film, predstaviti i dvadesetak radova umjetnika koji čine dio Kolekcije D-0 ARK, između ostalih djela Edina Numankadića, Ede Murtića, Laibacha, Alfreda Pirija, STELTH-a, Siniše Ilića, Raše Todosijevića, Adele Jušić.

Kolekcija D-0 ARK broji više od 140 umjetničkih radova, od 108 umjetnika iz 32 zemlje svijeta.

Kolekciju D-0 ARK stručnjaci su procijenili na sedam miliona eura, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo