Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 14:24 |

Upućene žalbe na presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Odbrana Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, koji je u januaru ove godine pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, uložila je žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Advokatica Mirna Delalić, koja u ovom predmetu zastupa Lijanovića, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je žalba napisana na 230 stranica.

Delalić je kazala da se žalila iz svih žalbenih razloga, a fokus žalbe je bio na nepouzdanosti tri svjedoka koji su ranije u ovom predmetu sklopili sporazum o priznavanju krivice – Merseda Šerifovića, nekadašnjeg zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Suada Čamdžića, bivšeg Lijanovićevog savjetnika, i Edina Ajanovića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanskog kantona,a na čijim iskazima je, prema mišljenju odbrane, bazirana presuda.

Odbrana je u svojoj žalbi navela i da je tadašnji ministar Lijanović postupao u skladu s važećim propisima.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli također je uložilo žalbu na ovu presudu. I u ovom slučaju, žalba je izjavljena zbog svih žalbenih osnova predviđenih zakonom.

- Žalba je izjavljena zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, zbog povreda Krivičnog zakona Federacije BiH, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i zbog odluka o krivičnoj sankciji - kazao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, dodavši da je žalba uložena i zbog odluka o oduzimanju imovinske koristi i odluke o troškovima krivičnog postupka.

Skupa s Lijanovićem je na četiri godine zatvora osuđen i njegov nekadašnji savjetnik Stipe Šakić.

Presudom je Lijanović proglašen krivim jer je udružio više osoba na području Federacije, te počinio krivična djela koja se odnose na dodjelu poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Čitajući presudu, predsjedavajuća Vijeća Vildana Helić je u januaru ove godine navela da je Lijanović donosio provedbene propise koje je prilagođavao na način koji će mu omogućiti i olakšati zloupotrebe u poticajima.

U presudi stoji da je Lijanović preko članova udruženja isplatu poticaja uslovljavao vraćanjem polovine odobrenih sredstava, a nakon isplate novca preko članova udruženja organizovao povrat novca.

Svi članovi udruženja su optuženi da su pribavili imovinsku korist u iznosu od 836.000 KM, a osuđeni su ovom presudom za pribavljenu imovinsku korist od preko 790.000 KM.
 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vrhovni sud Federacije BiH u zaštiti zakonitosti i interesa Grada Zenica

Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu protiv Ajnura Nice za ubojstvo profesora

Suniti Hindić šest godina zatvora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo