Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 15:58 |

Najavljena gospodarska suradnja Hercegovačko-neretvanske i Baranjske županije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. studenoga (FENA) - Izaslanstvo mađarske županije Baranja, predvođeno predsjednikom Skupštine županije Zoltanom Madarasom, susrelo se u utorak s izaslanstvom Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), predvođeno predsjednikom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom.

Na sastanku je, uz ostalo, razgovarano o mogućnostima gospodarske suradnje dviju županija, a budući da je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture (EPK), riječi je bilo i o suradnji u prijenosu znanja i iskustava, s obzirom na mostarsku kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Herceg je izaslanstvo Baranje upoznao o aktualnom stanju u HNŽ-u, istaknuvši značaj koji Vlada daje jačanju veza s drugim županijama i regijama. Kazao je kako je do sada između Hercegovačko-neretvanske i Baranjske županije uspostavljena dobra suradnja na akademskom i području kulture, poglavito povezivanjem sveučilišta u Mostaru i Pečuhu i kandidature Mostara za EPK.

"Sada je potrebno ojačati gospodarske veze u području gospodarstva, poljoprivrede i turizma kao ključnih područja ukupnog razvoja HNŽ-a. Također, veliku pozornost posvetit ćemo i suradnji klastera, na poseban način, u drvnoj i metalskoj proizvodnji", naglasio je Herceg.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je predstavnicima Grada Pečuha i Baranjske županije na potpori te prenošenju stečenog znanja i iskustva koje je od iznimne važnosti za što uspješniju kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture.

Prisutnima se obratio i prorektor na Sveučilištu u Mostaru Zdenko Klepić zahvalivši predstavnicima Baranjske županije na potpori koju daju suradnji sveučilišta, što potvrđuje i skori dolazak predstavnika Sveučilišta u Pečuhu u posjet Sveučilištu u Mostaru.

O mogućnostima suradnje u gospodarstvu govorili su predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i vlasnik i direktor poduzeća SIK Mostar Ivan Knezović.

Predsjednik Skupštine Baranjske županije Zoltan Madaras zahvalivši na gostoprimstvu, kazao je kako ga raduje do sada uspostavljena suradnja dviju županija.

Također, uputio je poziv izaslanstvu HNŽ-a, zajedno s gospodarstvenicima, poduzetnicima i predstavnicima klastera, za sudjelovanjem na poslovnom forumu u Pečuhu početkom 2019. godine kako bi nastavili zajednički raditi na poboljšanju gospodarskih veza Baranje i HNŽ-a, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Suradnja bolnice u Orašju i KBC-a Osijek u zbrinjavanju pacijenata s akutnim moždanim udarom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo