Svijet     | 28.11.2018. 10:39 |

Ruski vojni eksperti analiziraju uzorke tla i granata ispaljenih na Aleppo

FENA Internet

DAMASK, 28. novembra (FENA) - Ruski vojni eksperti počeli su analizirati uzorke tla i dijelove šrapnela povezanih s nedavnim pobunjeničkim napadom otrovnim gasom u sjevernom sirijskom gradu Aleppu, javila je sirijska državna novinska agencija Sana.

Valerij Vasiljev, zapovjednik ruskih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu u Siriji, izjavio je da su ruski vojni eksperti u mobilnom objektu počeli analizirati uzorke tla i dijelove granata ispaljenih tokom subotnjeg napada.

Ruski zvaničnici saopćili su kako će pokušati da identifikuju otrovnu supstancu koja je navodno bila ubačena u projektile. 

Sana je javila da je 107 civila, od kojih su većina žene i djeca, imalo gušenje kada su pobunjenici ispalili nekoliko projektila na stambene kvartove  Aleppa.

Agencija navodi da pobunjenici koriste gas hlorin u projektilima.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da osudi napad i poduzme mjere na prekidu strane podrške u Siriji, navodeći da bi takva podrška mogla dovesti do toga da pobunjenici dođu u posjed otrovnog gasa, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije