Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 13:42 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici dala saglasnost na potpisivanje Aneksa III Ugovora o koncesiji za korištenje vode izvorišta Plava voda u Travniku za javno snabdijevanje vodom općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, kojim je rok za korištenje koncesije produžen do 31.12.2022. godine.

JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik je, kao koncesionar, uputio koncesoru - Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - zahtjev za produženje roka za plaćanje koncesione naknade za četiri godine. Obzirom na kompleksnost vezanu za tehničke i administrativne radnje koje ovaj projekt zahtijeva, te uslove koje su postavile dvije razvojne banke (EBRD i CEB), produženje roka je ocijenjeno opravdanim.

Aneks Ugovora će potpisati federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i v.d. direktora Regionalnog vodovoda Plava voda Ernad Granić.

ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA NEREALIZIRANIH ODLUKA UO FEDERALNOG FONDA ZA POMOĆ NASTADALIM OD PRIRODNE NESREĆE

Federalna vlada donijela je Odluku o prestanku važenja nerealiziranih odluka Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH BiH, u ukupnom iznosu od 1.705.000 KM.

Prestaju da važe Odluka o utvrdivanju kriterija, dodjeli i usmjeravanju sredstava privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete usljed prirodne nesreće, od 4.9.2014. godine, u dijelu nerealiziranih sredstava u iznosu od 600.000 KM i Odluka o dodjeli sredstava s pozicije neraspoređenih sredstava Federalnog fonda za pomoć nastradalim od 12.3.2015. godine, u dijelu nerealiziranih sredstava u iznosu od 30.000 KM namijenjenih za sanaciju stambeno-poslovnih jedinica u općini Doboj-Jug.

Također, predstaju da važe Odluka o dodjeli sredstava s pozicije neraspoređenih sredstava Federalnog fonda  od 12.3.2015. godine, u ukupnom iznosu od 70.000KM, Odluka o dodjeli sredstava s pozicije neraspoređenih sredstava, u ukupnom iznosu od 140.000 KM (četiri stambene jedinice u iznosu do 35.000 KM), Odluka o dodjeli sredstava s ciljem sanacije klizišta i izgradnje/kupnje stambenih jedinica od 12.3.2015. godine, u dijelu nerealiziranih sredstava u iznosu od 50.000 KM namijenjenih općini Srebrenik za sanaciju klizišta u naseljima Hrgovi, Cerik, Tinja i Neum, Odluka o dodjeli sredstava za pomoć pet privrednih subjekata  od 12.3.2015. godine, u ukupnom iznosu od 10.000 KM, Odluka o dodjeli sredstava za pomoć petnaest privrednih subjekata, od 12.3.2015. godine, u ukupnom iznosu od 30.000 KM, Odluka o dodjeli sredstava s pozicije neraspoređenih sredstava Federalnog fonda od 12.3.2015. godine, u ukupnom iznosu od 190.000 KM i Odluka o udruživanju sredstava Federalnog fonda od 12.3.2015. godine, u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

Danas donesenom odlukom prestaju da važe i odluke od 19.8.2015. godine o dodjeli sredstava za izgradnju tipskih stambenih jedinica, u ukupnom iznosu od 170.000 KM i o dodjeli sredstava Federalnog fonda za izgradnju/kupnju stambenih jedinica, u ukupnom iznosu od 315.000 KM. Poništene su i tri odluke Upravnog odbora Federalnog fonda koje su donesene 19.8.2015. godine. Riječ je o Odluci o dodjeli sredstava Federalnog fonda za izgradnju tipskih stambenih jedinica, u ukupnom iznosu od 110.000 KM, Odluci o dodjeli sredstava za izgradnju stambenih jedinica, u ukupnom iznosu od 613.270 KM i Odluci o dodjeli sredstava za kupovinu stambenih jedinica, u ukupnom iznosu od 672.729,60 KM.

O POSLJEDICAMA ISTICANJA ROKA IZ UREDBE O USLOVIMA ISPUŠTANJA OTPADNIH VODA U OKOLIŠ I KANALIZACIJU

 Vlada Federacije BiH je razmatrala informaciju o mogućim posljedicama isticanja roka propisanog Uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije, koju je sačinilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo da, u skladu sa Zakonom o vodama, u roku od mjesec od dana usvajanja ove informacije pripremi izmjene i dopune Uredbe kojima će biti predviđen prelazni rok od najviše pet godina za usaglašavanje s njenim odredbama za sve privredne subjekte koji već ispuštaju tehnološke otpadne vode u okoliš, a koji ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstanci i parametara kvaliteta za tehnološke otpadne vode. Zaduženo je i da osigura dodatni mehanizam za utvrđivanje dinamike realizacije aktivnosti potrebnih za ispunjavanje uslova ispuštanja tehnoloških otpadnih voda.

Također je zaduženo da, u skladu s propisima o vodama i okolišu, pokrene aktivnosti za pripremu novog propisa o uslovima ispuštanja tehnoloških otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije, u kojem će biti utvrđen krajnji rok za regulisanje pitanja ispunjenja uslova ispuštanja tehnoloških otpadnih voda pojedinih privrednih subjekata.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 Federalna vlada donijela je Odluku o sazivanju skupštine dioničara Privrednog društva Energoinvest-Comet d.d. Sarajevo, koja će biti održana 26.12.2018. godine, te zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da o tome obavijesti Komisiju za vrijednosne papire FBiH, pribavi listu dioničara kod Registra vrijednosnih papira u FBiH i preduzme i druge potrebne radnje neophodne za održavanje ove skupštine.

Vlada FBiH će, odlučeno je danas, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputiti prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 34.196.809 litara godišnje.

Jedinstvenoj organizaciji boraca Unija veterana općine Centar su, na period od pet godina i, bez naknade, dati na privremeno korištenje zemljište i objekat na lokaciji Grdonj Mala kula u Sarajevu.

Vlada FBiH je usvojila i Plan rada Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za 2019. godinu. 

KADROVSKA RJEŠENJA

Federalna vlada dala je Nadzornom odboru Union banke d.d. Sarajevo prethodnu saglasnost za imenovanje Vedrana Hadžiahmetovića za predsjednika Uprave ove banke, na period od četiri godine, počevši od 1.4.2019. godine.

Vlada FBiH je za članicu Koordinacionog odbora FBiH za provođenje Plana upravljanja za nekropole sa stećcima imenovala Faridu Cikotić.

Za koordinatora za reformu javne uprave, uime Vlade FBiH, danas je imenovan Enver Išerić.

Za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo danas je, uime Vlade FBiH, ovlašten Goran Buhač.

Nadzornom odboru Operatora - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje Eugena Šuška dužnosti člana Uprave ovog privrednog društva, zbog podnesene ostavke, kao i za imenovanje Slavena Zeljka za vršioca ove dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže na dvanaest mjeseci, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!