Sport     | 29.11.2018. 14:20 |

Sarajevo dobilo podršku za organizaciju utrke Formule E 2020. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Najbolji tim Formule E - Techeetah tim i najbolji vozač na svijetu u ovom sportu Jean-Eric Vergne, danas su izrazili podršku Sarajevu u kandidaturi za domaćina utrke Formule E 2020. godine.

Održavanje ove utrke bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promovisalo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore, te unaprijedilo ekonomski razvoj cijele regije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prisutnima je predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istaknuo da su kandidatura za organizaciju utrke Formule E, kao i sama organizacija veliki izazov, ali i investicija koja će se višestruko vratiti građanima.

- To je izazov koji će Sarajevo pozicionirati rame uz rame velikim svjetskim metropolama poput Pariza, Berlina, Hong Konga, Ciriha i New Yorka. Formula E sa sobom donosi promociju glavnog grada BiH, ima veliki ekonomski, sportski i simbolički značaj. Grad Sarajevo zaslužuje jedan ovakav spektakl. Već mjesecima sa našim partnerima radimo vrlo konkretne poteze koji će organizaciju utrke učiniti mogućom. I ova promocija bolida Formule E i posjeta naših prijatelja dokaz su da idemo u pravom smjeru - rekao je Skaka ističući da su naišli na "dobro raspoloženje domaćih kompanija i želju da učestvuju u ovakvom projektu.

Predsjednik Techeetah tima Edmund Chu je naglasio da prema njegovim saznanjima Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte.

- Mi smo veoma zainteresovani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je šampionat Formule E značio metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva - izjavio je Chu.

Jean-Eric Vergne, trenutni šampion Formule E vjeruje da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj, te da bi ga radovalo ukoliko ulice Sarajeva dospiju na mapu njegovih izazova.

Izvršni direktor Sarajevo Sports Internationala Samir Cerić iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte, kao i potencijal BiH i ljudi koji žive u njoj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šampion Formule E i članovi Techeetah Teama dolaze u Sarajevo

Priča o Formuli E u Sarajevu se nastavlja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta