Kultura     | 29.11.2018. 13:30 |

Premijerno izvođenje predstave 'Žaba' uz titl sa prijevodom na francuski jezik

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predstava "Žaba" uz titl sa prijevodom na francuski jezik premijerno će biti izvedena večeras na sceni Kamernog teatra 55 kao rezultat saradnje te teatarske kuće sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je na današnjoj press konferenciji da je cilj ovog teatra u narednom periodu dvanaest aktivnih predstava s redovnog repertoara prevesti na francuski jezik.

- Također, cilj ove predstave je da se što više igra van granica BiH, a ne da je gledaju samo Francuzi u BiH - ustvrdio je Hadžihafizbegović, naglasivši da je Kamernom teatru 55 velika čast saradnja sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u BiH.

Direktor Francuskog instituta i savjetnik za kulturu Ambasade Francuske u BiH Emmanuel Mouriez istakao je zadovoljstvo i ponos zbog prevoda na francuski jezik predstave "Žaba".

- Predstava koja igra već deset godina zaista ima posebnu dimenziju. U svim zemljama u kojima je prikazana izazvala je izuzetno snažne emocije, a danas možemo reći da ima mitski aspekt. Kao što znate, ovaj komad je osvojio brojne nagrade, a jedan od glavnih glumaca Emir Hadžihafizbegović je nagrađen na mnogim festivalima u Nišu, Beogradu, Brčkom i drugim gradovima - kazao je Mouirez.

Zbog svega navedenog, istakao je Mouirez, posebno je sretan da će u sklopu saradnje između Francuske i BiH ova predstava biti konačno dostupna gledaocima koji govore francuski jezik.

- I izvan Francuske, svi naši prijatelji iz Belgije, Švicarske, Luksemburga i mnogih frankofonskih zemalja će imati odličnu priliku da pogledaju predstavu "Žaba" - ustvrdio je on.

Naglasio je da je ovo prva inicijativa za saradnju između Francuskog instituta u BiH i Kamernog teatra 55, te zahvalio timu koji je realizirao ovaj projekt sa velkim entuzijazmom i profesionalnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srednja strukovna škola iz Livna promovira francusku kulturu

Časovi francuskog jezika u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu

Baraković i Toudic o uvođenju francuskog jezika u školama TK

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije