Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 13:22 |

Kineski jezik u pojedinim osnovnim i srednjim školama u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. novembra (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u tom bh. entitetu.

Resorni entitetski ministar potpisat će Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika sa Konfucijevim institutom sa sjedištem u Hanbanu, u Kini, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Konfucije institut sa sjedištem u Hanbanu ovim sporazumom se obavezuje da obezbijedi nastavnike kineskog jezika za RS, odnosno BiH, s ciljem da podrži realizaciju nastave kineskog jezika na ovom prostoru.

S ciljem provođenja aktivnosti na uvođenju fakultativnog izučavanja kineskog jezika, Ministarstvo je predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine uveden kao fakultativna nastava u osnovnim školama u Istočnom Novom Sarajevu, Doboju, Banjoj Luci, Šamcu i Foči.

U saradnji sa Konfucijevim institutom kineski jezik izučava se i u Gimnaziji Banja Luka, i to u dvije grupe, početnu i naprednu, u kojima je po 20 učenika.

U toj školi je u toku i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na Palama obilježen Dan kineskog jezika

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta