Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 14:30 |

Udruženje logoraša Mostar podsjetilo na presudu Haškoj šestorci

FENA Denis Leko

MOSTAR, 29. studenoga (FENA) - Članovi Udruženja logoraša Mostar sastali su se u četvrtak u povodu godišnjice izricanja presude za Udruženi zločinački pothvat (UZP) Haškoj šestorci te poručili kako će svake sljedeće godine provoditi aktivnosti koje će skretati pažnju i podsjećati na tu presudu Haškog suda.

Predsjednik Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar Edin Batlak kazao je kako je svrha susreta opomena i onima koji upravljaju ovom državom da se moraju ponašati na državnički način.

- Pomoć s razine države udruženjima logoraša koji su prošli logore takozvane Herceg-Bosne jedan je od puteva takvog ponašanja, a preinačena presuda Marku Radiću je dokaz da se mi ne trebamo obraćati Republici Hrvatskoj iz razloga što su kazali da ne priznaju UZP - kazao je Batlak.

Dodao je kako su u kontaktu s odvjetnicima iz BiH i Hrvatske.

- Cilj nam je pokušati naći način kako preskočiti instancu pravosuđa RH i direktno se obratiti Strasbourgu kako bi mogli ostvariti svoja prava, a u tome će nam trebati pomoć državnih organa BiH - ustvrdio je Batlak.

Ponovio je još jednom kako presuda za UZP nije, niti će ikada biti presuda hrvatskom narodu već jednoj lošoj politici.

- Mi smo protiv zagovaranja i stvaranja kolektivne krivice. Krivica je individualna i krivica je na razini političkog vrha - istaknuo je Batlak.

Član Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović kazao je kako je cilj današnjeg sastanka bio skrenuti pozornost cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti na godinu dana od izricanja presude Haškoj šestorci.

- Ni političke, ni bilo kakve organizacije koje su nastale i proistekle iz rata, nisu našle za shodno da skrenu pažnju na tu validnu presudu od strane Međunarodnog suda - kazao je Hajdarović.

Dodao je kako je obaveza njih, kao žrtava, da skrenu pažnju na to, te kako će tradicionalno svake godine obilježavati presudu Haškoj šestorci.

Po njegovom mišljenju, bilo koja politička opcija koja dođe na vlast mora provesti određene aktivnosti kako bi se logoraši na području kako Federacije tako i cijele BiH, napokon našli u poziciji da uđu u Zakon o žrtvama torture.

- Logoraši kao takvi nisu prepoznati u tom zakonu, a osnovna borba Udruženja logoraša je da svi naši članovi, odnosno svi ljudi koji su prošli bilo koji logor imaju nekakva prava koja će biti prožeta kroz zakone i ukupno kroz čitav društveni život - zaključio je Hajdarović.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30 godina od početka raspuštanja logora HVO-a

Udruženje logoraša Mostar odgovorilo Draganu Čoviću

Obilježavanje 29. godišnjice raspuštanja logora 'Heliodrom' u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'