Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 17:41 |

Održana sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, donijelo Odluku o raspodjeli sredstava fonda "Bejtu-l-mal" i dalo saglasnost na izabrani ilmihal za prvi nivo mektebske pouke.

Na sjednici su muftije informisane o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice, te značajnijim dešavanjima u Zajednici.

Među brojnim aktivnostima i dešavanjima istaknute su kupovina zgrade muftijstva u Washingtonu i odluka Agencije za restituciju Republike Srbije o vraćanju zgrade Islamskih ustanova (Fakulteta za islamske studije) na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru u posjed Mešihata IZ-e u Srbiji.

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić informisao je članove Vijeća muftija o slučaju kršenja Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vijeće muftija je dalo punu podršku Vojnom muftijstvu i muftiji Pašaliću da istraju u insistiranju na primjeni važećih zakona i osiguranju vjerskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva odbrane naročito kada je riječ o primjeni važećeg Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru iz 2015. godine.

Također je na sjednici, koja je održana u Sarajevu, utvrđen i Plan rada Vijeća muftija za 2019. godinu i data je saglasnost na Nacrt Plana rada Rijaseta za 2019. godinu i Nacrt budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2019. godinu.

Razmatrani su i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima, a razgovarano je i o mjerama koje Islamska zajednica u BiH može poduzeti kako bi odgovorila na zlonamjernu kampanju iz nekih političkih centara u susjednoj Hrvatskoj i BiH, te su tim povodom izdali posebno saopćenje, javlja MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo