Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 17:30 |

Pendeš primila predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas delegaciju Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (PSO) koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, predvođenu predsjedavajućom Sofie From-Emmesberger.

Tokom susreta ministrica Pendeš je delegaciji EU predstavila prioritete saradnje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s Evropskom unijom u oblasti zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, pri čemu je naglasila značaj Misije ''ALTHEA'' i saradnje sa snagama EUFOR-a, koja snažno doprinosi održavanju stabilnosti u BiH, kao i zajedničku saradnju sa OS BiH u oblasti obuke i izgradnji kapaciteta.

Ministrica je naglasila i da Oružane snage BiH učestvuju u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici, gdje se planira povećati doprinos iduće godine, a vrlo značajnim je istakla i posebno priznanje od prošlog mjeseca, kada je PSOTC prihvaćen u Mrežu Evropskog koledža sa sigurnost i odbranu (ESDC). Ministrica Pendeš je naglasila i da je podržala ideju za uspostavu Vojno-sigurnosne akademije zapadnog Balkana, koja je još u formi inicijative.

Također, Pendeš je, između ostalog, a govoreći o procesu pristupanja Evropskoj uniji, naglasila da MO i OS BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, u velikoj mjeri daju doprinos ostvarenju tog cilja, te da insistira na profesionalnosti i odgovornosti izvan bilo kakvih političkih utjecaja.

Delegaciju PSO Vijeća EU je sačinjavalo 28 ambasadora, a na sastanku koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu bio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Pendeš je zahvalila Wigemarku za odličnu saradnju koju Ministarstvo odbrane BiH ima s Delegacijom EU u BiH u mnogim zajedničkim projektima.

Predstavnici PSO-a su zahvalili Pendeš na doprinosu OS BiH u operacijama EU za upravljanje krizama u Trening misiji Evropske unije (EUTM) u Centralnoafričkoj Republici, te podržali nastojanja Ministarstva odbrane BiH u procesu EU integracija i ispunjavanja zakonom propisanih nadležnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Špirić optužio Bošnjake da nisu za unutrašnji dijalog o krizi u BiH

Pendeš na ministarskom sastanku članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Pendeš na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'