Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 18:00 |

Promovirana knjiga o melanomu, pozvano na osiguranje lijekova

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Knjiga "Melanom" autorice Maje Banjin, specijalistice onkologije na Onkološkoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, donosi sveobuhvatan pristup ovom, jednom od najagresivnijih vrsta raka od kojeg obolijeva sve više stanovništva.

Banjin je knjigu o ovom obliku raka uradila zajednički s timom specijalista iz oblasti onkologije, radiologije, hirurgije i dermatologije, i to je prva takva vrsta knjige ikad objavljena u regiji.

Priprema knjige, kazala je danas doktorica Banjin, započela je još 2014. godine u namjeri da se medicinskim specijalistima, studentima medicine, ali i običnim ljudima, ponajprije oboljelima i njihovim porodicama, približi i pojasni o kakvom se oboljenju radi.

Također, dodala je, u knjizi su opisane savremene dijagnostičke i terapijske prakse, zahvaljujući kojima se ova smrtonosna bolest u svijetu sve češće dovodi u stanje hronične bolesti koja se može uspješno liječiti.

Banjin je posebno istaknula važnost ranog prepoznavanja i dijagnosticiranja melanoma, koji od raka kože često metastazira na udaljene unutrašnje organe i kao takav direktno ugrožava život, a vrijeme preživljavanja kod metastatskog melanoma, koji nije na vrijeme prepoznat i bez adekvatne terapije, je maksimalno tri godine, često i kraće.

Napomenula je i činjenicu da nije prepoznato ni to da liječenje melanoma u ranoj fazi košta oko 100 KM, a u zastarjeloj 100.000 KM.

- Kada bi se ranije na ljekarskim sastancima i skupovima raspravljalo o melanomu, kod starijih generacija onkologa uvijek je bila primjetna skepsa u uspješnost liječenja. To je značilo da je oboljenje izrazito agresivno, rezistentno na terapiju i ima loše prognoze kod bolesnika - dodala je.

Pokušaji da se nakon hirurškog zahvata kod bolesnika sa uznapredovalom ili metastatskom bolešću postignu dugotrajnije ili potpune remisije liječenjem s kemoterapijom i omogući bolesnicima duže preživljavanje nisu dali zadovoljavajuće rezultate, pa se težište u liječenju usmjerilo na kliničku primjenu imunoterapijskih postupaka (bioterapija).

Tako je 2011. godine došlo do revolucije u liječenju, jer se uspjelo identificirati molekularni profil specifičan za svakog pacijenta.

Jedan od recenzenata knjige prof. dr. emeritus Mirza Mušanović naglasio je danas na promociji knjige kompleksnost samog djela, njegovu sveobuhvatnost, odnosno multidisciplinarni pristup melanomu, bolesti čiju ozbiljnost, na žalost, društvo još ne prepoznaje.

Suizdavač i promotor knjige bilo je i Udruženje oboljelih od melanoma u Federaciji Bosne i Hercegovine te je ovo bila prilika da se još jednom apelira na odgovorne za što skoriju nabavku neophodnih terapija, ne samo za oboljele od melanoma, već za sve vrste karcinoma, te uvrštavanje tih lijekova na liste Fonda za osiguranje.

Kako je podvukao predsjednik Udruženja Fikret Operta inovativne terapije za melanom trenutno prima 17 pacijenata u Federaciji BiH, a više od toliko oboljelih još uvijek čeka na terapiju.

- Naš je cilj da svi pacijenti budu u redovnom programu finasiranja, da su lijekovi dostupni svima i da finansiranje bude u okviru institucija. Poslali smo zahtjev na nekoliko institucija da razgovaramo o rješavanju ovog pitanja, jer liste čekanja znače neravnopravnost. Neki bolesnici imaju pravo na besplatan lijek, a drugi nemaju - podvukao je.

Na žalost, od melanoma sve češće obolijevaju mlađi ljudi, a čekanje na lijekove povećava šanse za smrtni ishod bolesti budući da se radi o izuzetno agresivnom i nepredvidljivom obliku karcinoma.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podizanje svjesnosti o melanomu: Uvesti programe skrininga i zabraniti solarije

Besplatni dermatološki pregledi u Banjoj Luci i Sarajevu

Izložba fotografija u okviru kampanje prevencije melanoma

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!