Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje

Nikšić-Field: Jedan od glavnih prioriteta Bh. bloka bit će borba protiv korupcije i kriminala

U SDP BiH jučer je održan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom, na kome je jedna od glavnih tema bila uspostava vlasti nakon održanih općih izbora.

Predsjednik Nikšić je ambasadora Fielda upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju pregovora oko uspostave vlasti na svim nivoima u BiH.

„Bosanskohercegovački blok, kojeg čine SDP, Demokratska fronta i Naša stranka, nastupa zajedno u pregovorima oko formiranja vlasti. Bilo da ovaj blok ostane opozicija ili bude vlast na bilo kom nivou, postoji visoka saglasnost da ćemo po svim krucijalnim političkim pitanjima nastupati zajedno. Osnovu djelovanja bloka čine zajednički interesi, poput izmjena Izbornog zakona, uvođenja elektronskog glasanja, provođenja presude Sejdić-Finci, kao i reorganizacija djelovanja Centralne izborne komisije BiH.

Također, jedan od glavnih prioriteta Bh. bloka bit će borba protiv korupcije i kriminala, koja je u prethodnom mandatu potpuno zanemarena“, naveo je Nikšić i dodao kako će glavni uslov Bh. bloka za formiranja vlasti biti usvajanje određenih zakonskih rješenja.

„Radi se o zakonima koji će poboljšati životni standard građana i koji će biti jedan od glavnih uslova za formiranje vlasti. Na ovaj način ćemo dokazati građanima da su oni i njihov interes prioritet“, rekao je Nikšić, koji se na kraju dotakao i pregovora oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo.

„Kanton Sarajevo je svojevrsni test za sve stranke u pregovorima. Pregovori šest stranaka idu u dobrom smjeru i očekujemo da ćemo početkom decembra imati i konkretna kadrovska rješenja. Što se tiče SDP-a, insistirat ćemo na tome da u javnoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama osiguramo multietnički sastav i adekvatnu zastupljenost konstitutivnih naroda, što do sada i nije bio slučaj“, zaključio je Nikšić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.