Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 11:29 |

U Banjoj Luci anonimno i besplatno testiranje na HIV

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. novembra (FENA) - U Banjoj Luci će sutra biti organizovano anonimno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV virus, najavljeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Napominju da građanima, posebno mladima, ukoliko su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, za testiranje nije potreban nikakav dokument, niti ljekarska uputnica.

Također, obezbjeđeno je savjetovanje prije i poslije testiranja s ciljem unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja tog virusa.

U RS-u su do sada registrovane ukupno 122 oboljele osobe od HIV/AIDS-a, a tokom ove godine prijavljeno je ukupno devet novih slučajeva, od kojih šest HIV pozitivnih, dok dvoje oboljelih ima AIDS.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti UKC Banja Luka antiretrovirusnom terapijom (HAART) liječi 56 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

Od posljedica AIDS-a u RS je do sada umrlo 20 oboljelih osoba.

Dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembar, u svijetu se obiljažava od 1988. s ciljem podizanja svijesti i skretanje pažnje javnosti na važnost i problematiku o tom globalnom problemu.

To je i dan sjećanja na osobe koje su umrle od posljedica te bolesti, čemu je u najvećem broju doprinijela prisutnost stigme i diskriminacije.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV- om živi oko 36,9 miliona osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom