Regija     | 30.11.2018. 14:16 |

Slovenija: Otvorena zadnja dionica autoceste od Maribora do Macelja

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 30. studenoga (FENA)  – Zadnja dionica slovenske autoceste od Maribora do graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj), duga 5,8 kilometara, u petak je puštena u promet.

Vrpcu su prilikom svečanog otvaranja prerezali slovenska ministrica prometa i infrastrukture Alenka Bratušek i predstavnici tvrtke DARS koja upravlja autocestovnom mrežom, istaknuvši da je dionica završena prije roka koji je bio planiran za početak iduće godine.

Pun profil četverotračne tzv. Podravske autoceste, od austrijske granice do graničnog prijelaza s Hrvatskom, omogućit će veću sigurnost lokalnog prometa i međunarodnog tranzita te gospodarski razvoj cijelog područja, istaknuto je prilikom svečanog otvaranja.

-Život stanovništva i uključivanje lokalnog prometa na autocestu bit će bolji i sigurniji, stvaraju se nove mogućnosti mobilnosti i razvitka ovog kraja - naveli su govornici prilikom puštanja ceste u promet.

Također je istaknuto da su, osim što je dovršena prije zadnjeg postavljenog roka, ostvarene i uštede u odnosu na planirana sredstva, jer se ocjenjuje da je gradnja dionice koštala 240 milijuna eura, od čega je investitor, tvrtka DARS,  iz europskih fondova dobila 66 milijuna, prenosi Hina.

Ocjenjuje se da će protočnost prometa na transeuropskom pravcu Hamburg-Solun, dužine 2300 kilometara, na čijoj se trasi nalazi autocesta Maribor-Macelj, biti mnogo veća i da će se zastoji transportnog i putničkog prometa, osobito izraženi u ljetnim mjesecima kad su na tom potezu prevladavali zastoji i kolone, ubuduće biti znatno manji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!