Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 14:35 |

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Orića i Muhića optužbi za ratni zločin

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Apelaciono vijeće Suda BiH danas je oslobodilo bivše pripadnike Armije RBiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. na području Srebrenice.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivnje van razumne sumnje. 

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992., dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

- Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva - rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima na kojim je pisalo "Heroji, a ne zločinci".

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

Presuda je konačna i žalba na nju nije dozvoljena.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta