Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 15:25 |

Džaferović: Bez istine i pravde teško do obnove povjerenja i napretka

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku Evropskog parlamenta (EP) o tome da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te insistira na prihvatanju i primjeni presuda Haškog tribunala (ICTY).

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s tim, on podsjeća da je već u četvrtak reagirao, odmah po prijemu vijesti o Rezoluciji i amandmanu koji je usvojio EP, ocijenivši to civilizacijskim činom.

- Očekujem da, konačno, svi i u Bosni i Hercegovini, a i Republika Srbija priznaju genocid i da se prema žrtvama odnose s poštovanjem, te da prestanu s veličanjem i glorificiranjem genocida i davanjem odlikovanja onima koji su odgovorni za genocid - kazao je Džaferović, precizirajući kako to nije put kojim treba da ide ni naša zemlja, ni cijeli region.

Naglasio je kako se bez istine i bez pravde kao osnove teško može govoriti o obnovi povjerenja i ukupnom napretku, te izrazio uvjerenje da će univerzalna civilizacijska načela jednog dana postati dominantna i kod onih koji ih se danas ne pridržavaju.  

Zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su jučer rezoluciju o Izvještaju o napretku Srbije, a okviru toga i amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa u vezi s genocidom u Srebrenici u kojem se ističe da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana