Bosna i Hercegovina     | 01.12.2018. 15:05 |

Univerzitet u Sarajevu promovisao diplomante i magistrante

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Univerzitet u Sarajevu danas je u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" promovirao i dodijelio diplome 5.246 diplomanata i magistranata, a svečana ceremonija održana je u okviru decembarskih Dana Univerzitata u Sarajevu. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da vjeruje da će Univerzitet i ubuduće ostvarivati ovakve rezultate, te da opravdava društvenu ulogu koja mu je namijenjena.

- Za sedam decenija Univerzitet u Sarajevu je promovisao više od 166.000 diplomanata, više od 18.000 magistranata i više od 3.000 doktora nauka. Obilježili smo cijelo stoljeće bh. društva. Sada ulazite u novi svijet, svoja znanja i vještine stavite u funkciju napretka i temeljnih humanističkih načela - kazao je Škrijelj. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom govoru istaknuo je da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli na "najstarijem i najboljem univerzitetu u BiH".

- Sve ste stekli radom, trudom i odricanjem. Stekli ste nova znanja i vještine. Kako je kazao jedan stari filozof, korijeni učenja su gorki, ali će zato plodovi biti slatki. Čuvajte te vrijednosti i dignitet vaših profesija - kazao je Zvizdić.

Na svečanosti u prepunoj dvorani sarajevske Zetre dodijeljena su posebna priznanja - Zlatna značka, Srebrena značka i Povelja Univerzitata u Sarajevu. Najuspješniji studenti prvog i drugog ciklusa studija i integriranog studijskog programa prvog i drugog ciklusa primili su posebna priznanja.

Zlatnu značku dobilo je 55, Srebrenu 116, a deset studenata dobilo je Povelju. Najbolji studenti prvog ciklusa studija s prosjekom 10,00 u 2018. godini su Abdulah Jašarević i Demir Papić s Prirodno - matematičkog fakulteta, dok je najbolji student drugog ciklusa studija s prosjekom 9,98 Harun Išerić s Pravnog fakulteta. 

Među ovogodišnjim diplomantima Univerziteta u Sarajevu je i Edin Džeko, kapiten nogometne reprezentacije BiH i napadač Rome, koji je prisutne pozdravio preko video linka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavnici EUPeace Alijanse u Sarajevu govore o budućnosti mira, pravde i inkluzivnih društava

Univerzitet u Sarajevu domaćin dvodnevnom kongresu nastavnika njemačkog jezika u BiH

Upis studenata na Univerzitet u Sarajevu studijskoj 2023/2024. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana