Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 12:56 |

Jonjić: U FBiH potreban zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - U cilju prevazilaženja problema s kojima se osobe sa invaliditetom trenutno susreću Vlada Federacije BiH utvrdila je i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Njegovom primjenom doći će do stabilnosti u finansiranju organizacija osoba s invaliditetom, u skladu sa Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, budući da u tom pogledu zakonsko rješenje ne postoji.

Rekao je to Feni pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić na događaju u Sarajevu koji je upriličen povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Pred predstavnicima vladinog i nevladinog sektora upozorio je da na području Federacije još uvijek postoji određeni broj organizacija koji se zapravo suštinski ne bave problemima osoba s invaliditetom.

- Zato nam je potreban zakon da bi se isprofilirale one organizacije koje zaista zastupaju osobe s invaliditetom, koje im nude kvalitetne programe. Takve organizacije trebaju biti partneri ministarstvima na svim razinama – rekao je Jonjić.

Potvrdio je da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ima dobru saradnju sa devet udruženja Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom koji je organizirao današnji prijem u Sarajevu za  osobe s invaliditetom.

- Ovom prilikom željeli smo ukazati da osobe sa invaliditetom moraju biti ravnopravni članovi društva. U tom cilju u Kantonu Sarajevo riješene su neke arhitektonske barijere, tako da ove osobe mogu otići pogledati predstave u Narodno pozorište ili Pozorište mladih. Ostali su mnogi problemi, poput saobraćajnih raskrsnica ili zapošljavanja  - kazao je sekretar Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS Armin Smajlović.

Aktuelni problemi, kako je poručila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović, trebaju se rješavati u narednom periodu kroz realizaciju Akcionog plana za osobe s invaliditetom.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

VSTVBiH - Osigurati jednak pristup pravdi i jednakosti svih građana pred zakonom

Delić - Mesec: Pronaći održivi model osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Pušteni nalozi za isplate naknada osobama s invaliditetom u FBiH , izdvojeno više od 20 miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo