Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 13:35 |

Ilinković: Osobe s invaliditetom trebaju potporu cijele zajednice

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 3. studenoga (FENA) - Osobe s invaliditetom trebaju potporu, kako lokalne zajednice, tako i svih razina vlasti u BiH, izjavio je predsjednik Udruge roditelja, građana i prijatelja za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju "Osmijeh" iz Novog Travnika Luka Ilinković, u povodu obilježavanja Svjetskog dana osoba s invaliditetom.

Ilinković je istaknuo kako je preduvjet za poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom podizanje svijesti o problema s kojima se one suočavaju te rušenje predrasuda.

- Želimo da se na ove osobe ne gleda podcjenjivački, nego da im se pristupi, a da im lokalna zajednica, kao i ostale razine vlasti, pruže potporu - naglasio je Ilinković.

Iako je napravljen određeni pomak kada je riječ o poboljšanju uvjeta života osoba s invaliditetom, Ilinković je istaknuo da je potrebno poduzeti dodatne napore kako bi ove osobe ostvarile sva prava.

- Popravlja se odnos vlasti i građana prema tim osobama, ali, unatoč tom pomaku, treba još raditi. Nismo zadovoljni kada je riječ o ostvarivanju prava na smještaj u edukacijsko-rehabilitacijskim ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju, pa mnoga ostaju sama u kući i nisu nigdje smještena - naglasio je Ilinković, dodavši kako je nužno urediti i oblast asistenata u školama.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga "Osmijeh" je u ponedjeljak upriličila humanitarnu priredbu, na kojoj je ukazano na potrebu boljeg razumijevanja poteškoća vezanih uz invaliditet u široj društvenoj zajednici te potrebu osiguravanja svih prava osobama s invaliditetom i njihovu potpunu uključenost u društvo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Novi Travnik: Milas posjetio gradilišta u projektima koje financira Vlada RH (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu