Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 14:48 |

Višković: Izmjenama Ustava promijenila bi se i nacionalna struktura u Vladi RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. decembra (FENA)- Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je danas da ima potrebe da dođe do promjene entitetskog Ustava, u kojem još stoji smrtna kazna, kao i Sarajevo kao glavni grad RS-a.

Nova vlada ukazivat će, kaže, na potrebu izmjena Ustava kako bi se izvršile neke izmjene i kada je u pitanju broj ministarstava u Vladi RS-a, kroz novu "prekompoziciju" resora.

-Ako primjenjujemo popis iz 2013. godine, onda bi se promijenila i nacionalna struktura u Vladi RS-a, koja danas reguliše da od 16 ministarstava osam resora pripada Srbima, pet Bošnjacima i tri Hvatima – rekao je Višković novinarima ističući da bi se o ovim pitanjima trebalo razgovarati u narednom periodu.

Negirao je tvrdnje da bi se promjenama Ustava uveo predsjednički sistem, ističući da za to dosad nikada nije čuo.

-Za promjenu Ustava neophodno je i u Vijeću naroda imati natpolovičnu većinu u sva tri kluba konstitutivnih naroda, pa ćemo ipak morati malo sačekati - dodao je.

Višković je novinarima rekao da nije za ukidanje Vijeća naroda RS-a, ali jeste za striktno definisanje uloge tog drugog zakonodavnog tijela u entitetskom parlamentu, jer je u proteklom periodu, kako tvrdi, bilo određenih “zloupotreba” pokretanja mehanizma vitalnog nacionalnog interesa.

Potvrdio da je Željka Stojičić kandidatkinja SNSD-a za potpredsjednicu Narodne skupštine RS-a iz hrvatskog naroda.

Stojičić je i u prošlom sazivu obavljala tu funkciju.

Višković očekuje da će 5. decembra, u nastavku prve redovne sjednice, biti izabrani potpredsjednici entitetskog parlamenta kojih može biti do četiri.

Uvjerava da će mjesta u novoj izvršnoj vlasti biti i za predstavnike koji su istupili, odnosno isključeni su iz DNS-a i za druge stranke koje su u skupštinskoj većini.

Kaže da postoje najave o formiranju još jednog klubova u Narodnoj skupštini RS-a, s čijim predstavnicima će, kaže, također obaviti razgovore, prije nego što predloži sastav nove Vlade RS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'