Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 12:56 |

Brkić na Samitu SEI: Sigurnost u regiji trenutno najvažnije pitanje

FENA Saopćenje

ZAGREB, 4. prosinca (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je 3. i 4. prosinca na Samitu šefova vlada država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Zagrebu, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Tema završnog događaja jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em bila je „Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka“.

Na Samitu sudjeluju premijeri i predstavnici država članica SEI-a, europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, kao i predstavnici drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Tijekom obraćanja sudionicima Samita, zamjenik ministra Brkić je istaknuo kako su sigurnost i stabilnost u regiji trenutačno najvažnija pitanja s obzirom na to da se stalno pojavljuju novi izazovi. Naglasio je da terorizam i prekogranični organizirani kriminal ostaju glavne prijetnje sigurnosti i da je nužno nastaviti s razmjenom informacija između relevantnih institucija i s koordinacijom među zemljama kako bi se učinkovito suzbile i spriječile nezakonite aktivnosti. Dodao je da se o sigurnosti u regiji ne može govoriti bez spominjanja problema migracija.

Prema najnovijim podacima, broj ilegalnih imigranata koji su otkriveni u Bosni i Hercegovini od siječnja do studenog 2018. godine dosegnuo je 21.163, od kojih je većina iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana i Iraka.

- Zahvalni smo Europskoj uniji na dosadašnjoj financijskoj pomoći za upravljanje migracijskom krizom. Ipak, o tom problemu treba i dalje razgovarati, razraditi i provoditi najbolja rješenja jer se novi val migranata, ne samo iz ratom pogođenih zemalja, može ponovo pojaviti u bilo kojem trenutku - kazao je Brkić.

Govoreći o sigurnosti, naglasio je da suradnja BiH s NATO-om i dalje jača te da je najava glavnog tajnika NATO-a Jens Stoltenberga da će ministri vanjskih poslova NATO-a ovaj tjedan pozvati Bosnu i Hercegovinu da dostavi svoj prvi Godišnji državni plan (ANP) najpozitivniji integracijski signal za BiH u 2018. godini. Izrazio je uvjerenje da je to rezultat činjenice da su "saveznici u NATO-u prepoznali naš kredibilitet u provedbi uvjeta iz Tallinna".

Govoreći o gospodarstvu, istaknuo je da je gospodarski rast Bosne i Hercegovine u trećem kvartalu ove godine iznosio 3,4 posto te da nije dovoljan da bi doveo do smanjivanja jaza između našeg i gospodarstava razvijenih zemalja EU. Poseban problem je, naveo je zamjenik ministra, što značajan broj mladih ljudi napušta BiH i odlazi u razvijenije zemlje članice EU, što je fenomen koji je zajednički za cijelu balkansku regiju. Ako se ovaj trend nastavi, gospodarstvo bi u narednim godinama moglo biti značajno ugroženo. Bez gospodarskih reformi, značajnog povećanja ulaganja u područja kao što su infrastruktura, obrazovanje, zdravstveni sustav, ovaj će proces biti teško usporiti ili preokrenuti.

Budući da je politička stabilnost preduvjet gospodarskog napretka, za BiH je ključno uspostaviti dobru suradnju i naći kompromis među političkim strankama koje mogu osigurati stabilnu većinu nakon provedenih izbora u BiH. Stoga je od najveće važnosti izvršiti izmjenu Izbornog zakona bez odlaganja i provesti rezultate izbora sukladno odluci Ustavnog Suda BiH.

Na kraju obraćanja, Brkić je pozvao sve zemlje SEI-a koje su i članice Europske unije da nastave s potporom Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU i dodao da bez zemalja zapadnog Balkana, proces proširenja Europske unije neće biti dovršen, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Brkić: Nužno je da jednim glasom govorimo iz Bosne i Hercegovine

Bilateralni sastanak Brkića i predsjednice ECOSOC-a Lachezare Stoeve u New Yorku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo