Svijet     | 04.12.2018. 15:26 |

Pravno mišljenje ECJ - Britanija može opozvati proceduru Brexita

FENA Internet

LONDON, 4. decembra (FENA) - Vodeći pravni savjetnik Evropske unije saopćio je u utorak da Britanija ima pravo da povuče svoju obavijest o Brexitu, otvarajući novi front u bici oko planova premijerke Therese May da napusti EU, koji bi mogli biti odbijeni u parlamentu naredne sedmice.

Preporuka generalnog advokata Evropskog suda pravde (EJC) jača poziciju pristalica britanskog članstva u EU u britanskom parlamentu, prvog od pet dana rasprava o planovima May da zadrži tijesne ekonomske veze s blokom nakon njegovog napuštanja u martu.

May se suočava s izazovnim zadatkom osiguravanja parlamentarnog odobrenja u ključnom glasanju 11. decembra, nakon što su njen plan podjednako kritikovale i pristalice i protivnici Brexita.

- Britanski narod želi od nas sa provedemo sporazum koji poštuje rezultate referenduma i omogućuje nam da se okupimo kao zemlja, na koji god način glasali - izjavit će May danas poslanicima, sudeći po transkriptu njenog govora.

- Ovo je sporazum koji mi isporučujemo britanskom narodu - navodi ona.

May već dugo vremena upozorava poslanike da bi, ukoliko ne podrže sporazum, to moglo otvoriti vrata za Britaniju da napusti EU bez ikakvih mjera koje bi ublažile prelazni period, ili se Brexit u tom slučaju uopće ne bi ni desio.

U preporuci generalnog advokata ECJ - neobavezujućoj, ali koju obično slijedi sud - sugerira se kako postoji opcija da neki poslanici povuku britanski "Član 50". 

- Lažan je izbor reći - ili podržite premijerkin plan ili će biti haos. Trebali bismo razmotriti sve opcije i povući vlastite crvene linije - izjavio je konzervativni poslanik Sam Gyimah, koji je u petak podnio ostavku s ministarske pozicije zbog sporazuma premijerke May.

Vrijednost funte porasla je zbog nadanja da bi preporuka suda mogla učiniti manje vjerovatnim takozvani "Brexit bez sporazuma" koji bi izazvao haotično britansko napuštanje bloka, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo