Bosna i Hercegovina     | 06.12.2018. 11:36 |

Susret Gajdoš-Pendeš: Puna podrška evroatlantskom putu BiH (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Delegacija Ministarstva odbrane Slovačke Republike, koju predvodi ministar odbrane Petar Gajdoš boravi u posjeti Ministarstvu odbrane BiH, gdje se jutros sastala s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH.

Razgovorano je o pitanjima vezanim za aktivaciju MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u) za BiH, kao i mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje.

Ministar odbrane Slovačke Republike Petar Gajdoš izjavio je kako Slovačka i Bosna i Hercegovina imaju zajedničke ciljeve, orijentirane ka napreku i prosperitetu, izražavajući očekivanje da će nakon poziva iz Brisela uslijediti neophodni koraci, odnosno da će BiH usvojiti/ponuditi prvi nacionalni godišnji program, te da će naredni koraci uslijediti puno brže.

Istaknuo je spremnost za daljni razvoj bilateralne saradnje, s fokusom na obuku i edukaciju pripadnika oružanih snaga dviju zemalja, te na podršku u sklopu operacije 'Althea', uključujući i sudjelovanje slovačkog vojnog kontingenta u okviru EUFOR-a.

Ministar Gajdoš uputio je čestitke Bosni i Hercegovini u povodu aktivacije MAP-a i Dana OSBiH i uopće napretka koji je naša zemlja postigla u reformi sektora odbrane.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je nakon sastanka dviju delegacija naglasila kako je posjeta delegacije slovačkog Ministarstva odbrane uslijedila neposredno nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemelja-članica NATO-a u Briselu s kojeg je BiH dobila ohrabrujuće vijesti    

Kazala je kako su mir, sigurnost i stabilnost Evrope, uključujući i region jugoistočne Evrope, teme o kojima su sagovornici ostvarili punu saglasnost.

Pendeš je iskazala zahvalnost Slovačkoj Republici čija je ambasada u BiH bila kontakt ambasada (contact point) za NATO, kao i doprinosu Ministarstva odbrane te zemlje, na putu aktivacije MAP-a za BiH i uopće na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Istovremeno, ocijenila je kako postoji široko područje za daljnji razvoj bilateralne saradnje, uključujući sudjelovanje u mirovnim misijama, edukaciju i razmjenu iskustava te planirani susret najviših dužnosnika oružanih snaga dviju zemalja kako bi se zajednički definirale konkretne aktivnosti.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s aktivacijom MAP-a za BiH, ministar Gajdoš je kazao da je njegova zemlja podržala prijem BiH u MAP, te da je NATO spreman prihvatiti prvi nacionalni godišnji program nakon što ga BiH predloži.

U vezi s istim upitom, ministrica Pendeš je podsjetila da je BiH partnerima dostavila draft verziju prvog nacionalnog godišnjeg programa, te da je na temelju toga i svega onoga što je BiH uradila u posljednjih nekoliko godina, uključujući, između ostalog, odluke Predsjedništva BiH, aktivnosti MOBiH-a i usvajanje Pregleda odbrane kao strateškog dokumenta, uslijedio poziv Bosni i Hercegovini da dostavi prvi nacionalni godišnji program.

- Očekujem da ćemo uskoro kroz nadležne institucije na državnoj razini usvojiti naš prvi nacionalni godišnji program i dostaviti ga NATO-u - kazala je Pendeš, potcrtavajući da  nakon toga predstoji vođenje reformskih procesa u sklopu politike sigurnosti, vladavine prava i drugim relevantnim oblastima.

Više na:

Pogledajte http://fena.ba/video/2376

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m1-Vgnk_QCN5T2lwWk0OuP1n5___IPkF?usp=sharing

      

    

     

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Slovačka na raskršću: Orban ili EU

Slovaci glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana