Regija     | 06.12.2018. 12:04 |

Cyber sigurnost i online radikalizacija ozbiljni sigurnosni izazovi (VIDEO)

FENA Saopćenje

ISTANBUL, 6. decembra (FENA) – Generalni sekretar Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) Goran Svilanović upozorio je danas da se osim cyber sigurnosti i online radikalizacije, na širem prostoru jugoistočne Evrope suočavamo i s prijetnjama migracija, organizovanog kriminala te krijumčarenja malog oružja i lakog naoružanja, javlja izvještač Fene iz Istanbula.

Govoreći na otvaranju Treće regionalne konferencije za borbu protiv terorizma i prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi, koja se u organizaciji RCC-a, turske vlade i Integrativnog upravljanja unutrašnjom sigurnosti (IISG) održava danas u Istanbulu, Svilanović je kazao kako su ti izazovi na vrhu prioriteta sigurnosne agende u regiji.

Kako je kazao, cilj konferencije je da se podigne svijest, razmjene informacije i dobre prakse, uspostave kontakti te da se dogovore buduće aktivnosti.

- Fokus RCC-a je suprotstavljanje online radikalizaciji u kontekstu cyber sigurnosti, podrška jedinicama za provođenje zakona te tužiocima u slučajevima terorizma i nasilnog ekstremizma - pojasnio je generalni sekretar RCC-a, uz ocjenu da je mnogo urađeno, ali da je još dosta izazova pred nama.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Muhterem Ince je naglasio da je borba protiv terorizma najveći problem 21. stoljeća.

- Razvoj civilizacija donosi promjene i ciklus konflikta i pomirenja - izjavio je ministar Ince.

Dodao je da na ratištima danas nisu samo vojske, već i terorističke grupe.

- Moramo ujediniti snage i iskustva u borbi protiv terorizma kako bi izgradili globalni mir - naglasio je Ince.

Napomenuo je da Turska ima mnogo iskustva u borbi protiv terorističkih organizacija te da igra ključnu ulogu u suočavanju sa sigurnosnim izazovima u Evropi i svijetu.

U okviru konferencije predstavljena je studija "Cyber sigurnost i online radikalizacija" u kojoj su navedena dosadašnja postignuća i izazovi na Zapadnom Balkanu u kontekstu cyber sigurnosti, kritične infrastrukture i usklađenosti sa EU standardima.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Procjena Evropske Unije za poglavlja 10 i 24 za 2018. godinu navodi nedostatak strateškog okvira na državnom nivou kako bi se pristupilo rješavanju problema cyber zločina i prijetnji cyber sigurnosti. Dodaje se da su veoma rijetke istrage u slučajevima cyber zločina te da je problem nedostatak kulture sigurnosti informacija.

Pogledajte http://fena.ba/video/2377

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NO5-rpBmY18fdM7qSDE7XeP77Lq95QHB?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana