Svijet     | 06.12.2018. 13:28 |

Washington se oprostio od Georgea Busha starijeg, sahrana u Houstonu

FENA Internet

HOUSTON, 6. decembra (FENA) - Kovčeg s tijelom bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha starijeg prebačen je u Houston u Texasu, gdje će u četvrtak biti obavljena sahrana u kompleksu predsjedničke biblioteke i muzeja u okviru Univerziteta A&M.

Bush stariji bit će sahranjen pored supruge Barbare koja je preminula u aprilu, i Robin Bush, kćerke koja je preminula od leukemije u trećoj godini, prenosi AP.

Washington se u srijedu oprostio od 41. američkog predsjednika na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svjetski lideri.

Poslije počasne paljbe ispred Capitola, pogrebna povorka s kovčegom Geogea H. W. Busha prošla je centrom Washingtona, od Capitol Hilla do Nacionalne katedrale.

Državnoj komemoraciji 41. predsjednika prisustvovalo je 3.400 ljudi.

U istom redu u katedrali sjedili su američki predsjednik i prva dama Donald i Melania Trump, bivši predsjednici Barack Obama, Bill Clinton i Jimmy Carter sa suprugama Michelle Obamom, Hilari Clinton i Rosalyn Carter.

Državnoj komemoraciji prisustvovali su brojni strani zvaničnici, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Charles, jordanski kralj Abdullah i poljski predsjednik Andrzej Duda.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sahranjen Aleksej Navaljni

Više od hiljadu ljudi okupilo se u blizini crkve u kojoj će biti sahranjen Navaljni

Jarmiš: Navaljni će biti sahranjen u petak u Moskvi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo