Kultura     | 06.12.2018. 16:13 |

Visoka škola Empirica ugostila profesora Edhema Čustovića (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

TUZLA, 6. decembra (FENA) - Visoka škola Empirica ugostila je danas Edhema Čustovića, inženjera i profesora Univerziteta iz Melburna koji je studentima održao predavanje o temi marketing strategije i nastupa pred investitorima. Ova će znanja koristiti studentima koji imaju ideju pokretanja start-up kompanije.

Metodologija dizajn tinkinga, uspostavljena je prije pedeset godina na Univerzitetu Stanford te kroz pet koraka pomaže studentima da uspješno pređu put od ideje do izvodljivog proizvoda. Naročito je uspješna njena primjena u IT sektoru koji konstantno raste, čak i u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući predavanju profesora Čustovića sa australskog La Trobe Univerziteta, studenti visoke škole Empirika, naučili su na koji način da izgrade svoje ideje te ih implementiraju.

- Cilj nam je da mladi imaju dvije mogućnosti kad završe ove kurseve, jedan je da pokrenu svoj 'startup' a drugi je da se uključe u neke kompanije koji rade dobre stvari za strano tržište – kazao je profesor Čustović.

Dino Delić iz Visoke škole Empirica kazao je da je projekt započet da bi studenti razvili svoje poslovne ideje.

- Projekt na kojem moja ekipa i ja radimo se tiče kreiranja 'SetUp Box-a' koji će sadržavati IPTV sistem koji bi se mogao koristiti u uslužnim djelatnostima – kazala je Dženana Pedljić iz Visoke škole Empirica.

Riječ je o projektu osnivanja inovation centra u Empirici koji provodi UNDP. Već je održano nekoliko edukacija, a krajnji cilj je omogućavanje studentima da pokrenu svoj posao.

- To će rezultirati i zapošljavanjem dva studenta – kazao je direktor Visoke škole Empirica Muhdin Mujačić

Unutar ove visoke škole formirat će se dvije kompanije a kompletan fokus ovog projekta je usmjeren na biznis plan, njegovo provođenje te razvoj poslovne ideje ovih studenata.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2379

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MpAaosuPmp1IDiQyxSVpzJ0A0blAnJYe?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'