Regija     | 07.12.2018. 15:24 |

Razbijena zločinačka skupina koja je krijumčarila strance iz BiH u Hrvatsku

FENA Agencije

ZAGREB, 7. prosinca (FENA) - Zagrebačka policija je u koordinaciji s Uskokom osumnjičila 14 krijumčara, uključujući Pakistanca i dvoje Afganistanaca, da su u protekla četiri mjeseca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u Sloveniju i Italiju prebacili najmanje 119 osoba i pritom zaradili barem 64 tisuće eura, objavili su u petak policija i Uskok.

Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je jedanaest hrvatskih državljana, dvoje državljana Afganistana od kojih je jedan tražitelj azila i jedan državljanin Pakistana, također azilant.

Terete ih za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u sastavu zločinačke organizacije, javlja Hina. 

Policija je utvrdila da je 14 osumnjičenih, u dobi od 20 i 47 godina, među kojima je i jedna žena, od kraja srpnja do sredine listopada u najmanje 13 navrata prokrijumčarilo 119 osoba.

Osumnjičenici su, navodno, u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju organizirali i pomagali strancima da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Tu su ih preuzimali vozači koji su ih osobnim i teretnim vozilima uz korištenje jedne ili više prethodnica prevozili do Zagreba, gdje su ih smještali u unajmljene prostore te zatim dalje prevozili do granice sa Slovenijom, na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije.

Drugi članovima zločinačkog udruženja potom su, izbjegavajući graničnu kontrolu, migrante prebacivali u Sloveniju i Italiju.

Trinaest pripadnika krijumčarske organizacije uhićeno je u srijedu i četvrtak, u koordiniranoj operativnoj akciji kodnog imena 'RUTA 2', na području zagrebačke i primorsko-goranske policije, dok se još traga za jednim osumnjičenim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičenima je u pretragama oduzeto više mobitela, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca te drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u predstojećem kaznenom postupku.

Uskok je objavio da su četvorica okrivljenika sa zasad nepoznatim osobama dogovorila prebacivanje stranaca preko bosanskohercegovačko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1000 eura po osobi. Tako su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili najmanje 15, a iz Hrvatske u Sloveniju 104 strana državljana, za što su primili najmanje 64 tisuće eura koje su podijelili.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'