Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 11:44 |

Kajić: Nećemo upućivati nacrt budžeta za 2019. u skupštinsku proceduru

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. decembra (FENA) - Odlazeća Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće u skupštinsku proceduru upućivati nacrt budžeta tog kantona za 2019. godinu - izjavio je za Fenu aktuelni ministar financija Andrej Kajić.

Dodaje kako nije bio u kontaktu s novim predsjedavajućem Skupštine ZDK-a Ismetom Sarajlićem.

-Predsjedavajući i ne može zakazati sjednicu, ako govorimo o samom proračunu, dok ne dobije materijale od Vlade ZDK-a. Vlada sigurno ove godine neće upućivati nacrt proračuna u skupštinsku proceduru, nego ćemo ići s odlukom o privremenom financiranju, koja će vrijediti do 31. marta naredne godine - ističe Kajić.

Podvlači da to neće utjecati na funkcionisanje ZDK-a.

Navodi da su na jednoj od prethodnih sjednica Vlade razmatrali prednacrt budžeta, ali budući da su zahtjevi budžetskih korisnika bili viši u odnosu na projekcije prihodovne strane koje im je dostavilo Federalno ministarstvo finansija, donijeli su zaključak da se prednacrt vrati na doradu.

Ukupni zahtjevi budžetskih korisnika, kaže Kajić, iznosili su oko 350 miliona KM te će se morati skresati.

- Svi znamo da je ovo bila i izborna godina, a svjesni smo i situacije da još u potpunosti nije definirana skupštinska većina na području ZDK-a pa smo i mišljenja da nema potrebe za žurbu da idemo sa nacrtom proračuna. Isti bi se iskoristio unutar Skupštine ZDK za politiziranje i prikupljanje jeftinih političkih poena - smatra Kajić.

Dodaje da su odlučili da je svrsishodnije ići s odlukom o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2019. godine čime bi ostavili mogućnost novoj Vladi i skupštinskoj većini da, u skladu s vlastitim principima i smjerovima djelovanja za koje se opredjele, kreiraju i budžet za narednu godinu. 

-Smatramo da će to doprinjeti i smirivanju trenutne situacije - ističe Kajić, napominjući da budžet ZDK-a za ovu godinu iznosi oko 320 miliona KM, a da će za iduću godinu maksimalno iznositi do 330 miliona KM.

Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK, zbog nemogućnosti izbora delegata iz tog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH, nije okončana, ali je izabrano rukovodstvo i Kolegij Skupštine, pa predsjedavajući Sarajlić može zakazati novu sjednicu te razmatrati odluku o privremenom financiranju ZDK-a za 2019. godinu.

Nova Vlada ZDK će, po odluci o privremenom financiranju, u prva tri mjeseca na raspolaganju imati oko 80 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VMBiH jednoglasno usvojilo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'