Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:26 |

Advokati garant poštivanja Deklaracije o ljudskim pravima

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) – Konferencija pod nazivom "70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima – uloga i položaj advokata u zaštiti ljudskih prava“ održana je danas u Sarajevu u organizaciji advokatskih komora Federacije BiH i Republike Srpske, .

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz oblasti prava, profesore, praktičare, zastupnike ljudskih prava, a prisustvovala je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić je kazao da je Deklaracija o ljudskim pravima nastala kao odgovor na užase Drugog svjetskog rata i posljedice formiranja totalitarnih režima širom Evrope i smatra se polaznom tačkom naknadno usvojenih konvencija i pravnih standarda i temeljem suverenih zakona u gotovo svim državama svijeta.

Borovac je podsjetila da je BiH potpisnica svih najvažnijih međunarodnih pravnih instrumenata u području prevencije i zaštite ljudskih prava, te posebno važne Protokole br.15. i 16, uz Evropsku konvenciju.

S obzirom da u BiH postoje različita zakonska rješenja u pogledu ostvarivanja zaštite ljudskih prava, Borovac je ukazala na važnost harmonizacije zakonodavstva u BiH kako bi građani bez obzira na kojem dijelu teritorije zemlje žive ili rade ostvarili jednak obim prava.

Vanredni profesor pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dženeta Omerdić je podsjetila da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kao najznačajniji dokument, oblast ljudskih prava i temeljnih sloboda izdigla s nacionalnog na međunarodni nivo.

Obaveza koja proizilazi iz primjene ili neprimjene Univerzalne deklaracije, istakla je ona, potvrđena je kroz regionalne akte a instrumentarij koja ona koristi u zaštiti odnosno u promociji ljudskih prava indirektno se vezuje i za promociju Univerzalne deklaracije.

Predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak smatra da je prva institucija za zaštitu ljudskih prava od strane države policija, a nakon toga slijede druge institucije, te da vlast uvijek treba korektivno promatrati.

S današnje konferencije je, pored ostalog poručeno, a na što je ukazao i Gržić, da su advokati garant poštivanja Deklaracije i prava na odbranu koje iz nje proizilazi, te da se uloga advokata ne može svesti samo na odbranu optuženih i dokazivanju nečije nevinosti, već stoje na straži osnovnih ljudskih prava.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo