Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 11:58 |

Obilježena Sedmica informatičke pismenosti u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru svog SMART Resursnog centra već petu godinu zaredom u sedmici informatičke pismenosti, koja je ove godine obilježena od 3. do 9. decembra, organizirao je akciju učenja 'Sat kodiranja'.

Sat kodiranja je globalna edukativna akcija namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta radi promovisanja informatike i programiranja kao zanimanja budućnosti.

Akciju je pokrenula američka organizacija Code.org, djelujući u dva pravca - kreiranja interaktivnih, zanimljivih i edukativnih tutorijala prilagođenih interesovanjima djece i mladih u svijetu, te stvaranja partnerstva sa organizacijama i institucijama u gotovo svim zemljama svijeta.

Zvanični zastupnik akcije u BiH je Centar za promociju civilnog društva, a glavni zadatak je promocija akcije među nastavnicima i nastavnicama koji u svojim školama organizuju Sat kodiranja.

- Ove godine je održano 116 satova kodiranja u BiH, a CPCD je bio domaćin za 112 učenika i učenica iz pet osnovnih škola i to: OŠ 'Osman Nakaš', OŠ Kovačići, OŠ Sokolje, OŠ Pofalići, OŠ 'Umihana Čuvidina' i Srednje zubotehničke škole. Škole nam svaki dan šalju fotografije i video zapise sa održanih akcija diljem BiH, a mi ih sve objavljujemo na zajedničkoj facebook stranici Hour of Code Bosnia and Herzegovina i na taj način širimo ideju promovisanja informatike kao zanimanja budućnosti - kazala je Dajana Cvjetković, menadžerica Smart Resursnog centra CPCD-a.

Sedmica informatičke pismenosti je inspiracija nastavnom osoblju da u svoje redovne aktivnosti uvrste inovativne časove koji motivišu mlade da nadograđuju svoje znanje u oblasti programiranja i da otkriju novu perspektivu učenja i informatike kao nauke.

Kreatori akcije su informatički stručnjaci i stručnjakinje koji su prepoznali potražnju globalnog tržišta rada za ovim zanimanjem, a kroz razgovore sa prijateljima iz drugih struka su shvatili da je najčešći razlog zašto se mladi ne odlučuju za proširivanje znanja u ovoj oblasti nepoznavanje nauke i svojevrsni misticizam kojim je programiranje okruženo.

Oni su željeli inspirisati djecu i mlade da uče više, prevazilaze stereotipe i ohrabre se da izaberu programiranje za vlastiti profesionalni poziv, saopćeno je iz CPCD-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'