Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 13:07 |

Za troškove vantjelesne oplodnje 100.000 KM, odobreno 18 zahtjeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Općina Centar Sarajevo u budžetu za ovu godinu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje obezbijedila je 100.000 KM, te je do sada odobreno 18 zahtjeva.

S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen pad nataliteta, Općina Centar je u prošloj godini započela je s realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je početkom 2017. donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu u prošloj godini obezbijeđeno 100.000 KM. Za tu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku prošle godine odobrena su 43 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući projektu vantjelesne oplodnje u prošloj godini su na području ove lokalne zajednice rođene četiri bebe, saopćeno je iz sarajevske općine Centar. 

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari/Rad, raseljeni, socijalna zaštita naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji sa potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar. Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za tu namjenu ne budu iskorištena.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije