Svijet     | 11.12.2018. 14:28 |

Brammertz: Hrvatska vlada utiče na pravdu u predmetima ratnih zločina

FENA Saopćenje

NEW YORK (UN), 11. decembra  (FENA) - Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvijek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U izvještaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.

Uprkos direktnim naporima Ureda tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izvještaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja, prenosi BIRN BiH.

- Ovakva politika utiče na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu - stoji su Brammertzovom izvještaju, gdje je također navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.

On je u izvještaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebala povući ovakav stav, te “dopustiti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja”.

Brammertz je u izvještaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susjednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izvještaju, čini se da, dok “hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja”.

Brammertz se u izvještaju osvrnuo i na predmet protiv Marka Radića, kojem je u oktobru ove godine Županijski sud u Zagrebu – s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj – skratio kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara.

Presudom Suda u Zagrebu izmijenjena je presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je Radić u martu 2011. prvobitno bio osuđen na 21 godinu zatvora. Zagrebački sud se složio da preuzme izvršenje presude Suda BiH nakon što je ministar pravde BiH dozvolio Radiću da kaznu služi u Hrvatskoj.

Radić je presudom Suda BiH osuđen na 21 godinu zatvora, te je do 2027. trebao biti u zatvoru. Po novoj presudi Županijskog suda, kojom mu je smanjena kazna na 12 i po godina, Radić će izaći na slobodu do kraja ove godine.

- Žrtvama i javnosti je veoma teško shvatiti kako je kazna za tako ozbiljne zločine mogla biti smanjena u tolikoj mjeri samo na osnovu preuzimanja presude u Hrvatskoj - stoji u izvještaju.

Također je istaknuto da, iako je prebacivanje izvršenja kazne unapređenje socijalne rehabilitacije osuđenika u skladu sa izvršenjem pravde, nije jasno kako će ta svrha biti postignuta ukoliko Radić bude pušten nedugo nakon pruzimanja.

Pred UN-ovim Vijećem sigurnosti i predsjednik MMKS-a Theodor Meron je izložio izvještaj, u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri mjeseca naredne godine.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.

Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo