Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 15:26 |

Nagrade za najbolje likovne i literarne radove o temi „Upotreba/zloupotreba“

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije danas je u Sarajevu upriličila svečanu dodjelu nagrada povodom završetka takmičenja za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na području BiH na temu „Upotreba/zloupotreba“.

Najbolji likovni radovi učenika bit će štampani na kalendaru Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2019. godinu, dok će najbolji literarni radovi biti štampani u publikacijama Agencije. Ovom prilikom dodijeljena je i jedna specijalna nagrada.

Nagrađenim učenicima i njihovim profesorima i nastavnicima obratio se direktor Agencije Hasim Šabotić koji im se zahvalio na tome što su bili dio ovog projekta i što su svojim učešćem na konkursu za najbolje likovne i literarne radove na temu „Upotreba/zloupotreba“ dali doprinos obilježavanju 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Šabotić je podsjetio da Agencija posljednje tri godine provodi javni poziv za dostavljanje likovnih i literaranih radova učenika osnovnih i srednjih škola, s ciljem edukacije djece i omladine iz oblasti prevencije korupcije i jačanja moralnih vrijednosti društva.

- Ove godine tematizirali smo problem „Upotrebe i zloupotrebe“ tako što smo nastojali da vidimo šta o tome misle učenici osnovnih i srednjih škola u BiH, i da im damo priliku da svoje opažanje ovih pojava izraze kroz likovne i literarne radove – naveo je Šabotić.

Naglasio je da su izuzetno zadovoljni odzivom osnovnih i srednjih škola u BiH na ovaj javni poziv, te velikim brojem pristiglih kako likovnih, tako i literarnih radova.

- Radovi učenika ujedno su pokazali i rad naših nastavnika i profesora, te vašu posvećenost u pripremi učenika za istraživanje i promišljanje o pojavi korupcije i njenoj štetnosti u društvu. Posebno nam je drago što smo kroz pristigle radove uvidjeli da su predmetni nastavnici vrlo ozbiljno shvatili važnost preventivnih antikorupcijskih programa, te izuzetnu važnost koju oni kao odgajatelji imaju u procesu promjene svijesti kod novih generacija – istaknuo je Šabotić.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana