Regija     | 11.12.2018. 16:17 |

Predstavljen program ekonomskih reformi u Srbiji

FENA Agencije

BEOGRAD, 11. prosinca (FENA) - Srbijanski ministar financija Siniša Mali predstavio je u utorak u Beogradu Program ekonomskih reformi za razdoblje od 2019. do 2021. koji je ocijenio "najvažnijim strateškim dokumentom“ u ekonomskom dijalogu s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije.

Očuvanje fiskalne stabilnosti, potpora gospodarskom rastu i smanjenje javnog duga bit će prioriteti, poručio je Mali, navodeći da je u ovom trenutku javni dug Srbije na oko 55 posto bruto nacionalnog dohotka (BDP).

Prema službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija, dug opće države na dan 31. listopada 2018. bio je preko 24,6 milijardi eura, od čega je javni dug središnje razine vlasti Republike Srbije 24,3 milijardi eura, a ostatak otpada na dug jedinica lokalne vlasti, prenosi Hina.

Javni dug je povećan u odnosu na 31. prosinca 2017. kad je na razini opće države bio 23,55 milijardi eura.

Srbijanski ministar financija najavio je da će Srbija treću godinu zaredom imati suficit u proračunu.

"Imamo visoku stopu rasta, smanjuje nam se udio javnog duga u BDP-u, smanjuje nam se nezaposlenost", ustvrdio je ministar Mali.

On je rekao kako bi, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, dodatni poticaj daljem rastu trebao biti nastavak strukturnih reformi koje su i na popisu smjernica Europske komisije Srbiji u posljednjem izvješću o napretku.

Mali je istaknuo osam važnih područja - reformu tržišta energije i prometa, sektorski razvoj, poslovno ozračje i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalnu ekonomiju, potom trgovinske reforme, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, te socijalnu zaštitu i uključivanje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana