Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 18:35 |

Općina Bugojno i Fondacija „Mozaik“ potpisali sporazum o nastavku saradnje

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 11. decembra (FENA) - Sporazum o saradnji u periodu od 2019. do 2022. potpisali su načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i direktor programa Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković.

Na taj način, definiran je nastavak programa Omladinske banke, i podrške razvoju poduzetništva mladih na teritoriji toga grada.

- Nastavljamo saradnju s četrdeset gradova širom BiH, među kojima je Bugojno, gdje smo od 2012. podržali 43 projekta mladih, ukupne vrijednosti 165.000 KM - kazao je predstavnik Fondacije „Mozaik“.

Dodao je da su mladi ljudi s područja te općine ponovo u prilici da njihovi projekti budu podržani od strane Omladinske banke, i da budu finansirani njihovi mikrobiznisi, koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanjem u sferi poduzetništva, i zapošljavanju.

Po njegovim riječima, Fondacija „Mozaik“ je u 2018. na teritoriji bugojanske općine pomogla provođenje osam različitih projekata neformalnih grupa, kojima su poboljšani uvjeti za život mladih ljudi.

- Bitno je reći da su svi ti mali projekti od 2-3 hiljade KM, zavisno od budžeta, uspješno  odgovorili na potrebe mladih u lokalnoj zajednici, i da su oni veoma značajni, ne samo za ovu populaciju, već cjelokupno društvo - naglasio je.

Smatra da je druga bitna komponenta programa Omladinske banke to što neformalne grupe, kroz mobilizaciju lokalnih resursa, obezbjeđuju od građana, organizacija i firmi dodatne resurse koji omogućavaju održivost projekta i uključenje šire društvene zajednice u rješavanje postojećih problema.

- Fondacija „Mozaik“ je od 2008. u saradnji s pedeset općina, opština i bh gradova, podržala oko dvije hiljade projekata mladih ljudi, ukupne vrijednosti oko sedam miliona KM – zaključio je.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prethodilo je kratko upoznavanje s efektima odabranih projekata u Bugojnu za 2018. i uručenje zahvalnica onima koji su doprinijeli njihovoj realizaciji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vještine, poslovi i liderke budućnosti - Transformacija tržišta rada u BiH

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

BH. agencije za sigurnost hrane, za lijekove i za antidoping kontrolu potpisale Sporazum o saradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo