Bosna i Hercegovina     | 12.12.2018. 10:40 |

I dalje umjereno visoke koncentracije prašine, najviše zabilježene u Lukavcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Na području Federacije BiH jutros u 9 sati slični su trendovi zagađenja zraka kao i jučer - uglavnom umjereno visoke koncentracije prašine na većini mjesta (30-70 ug/m3, u Lukavcu ponovo najviše - 100 ug/m3) i visoke satne koncentracije sumprodioksida u Kaknju, Živinicama i Zenici.

Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u naredna dva dana očekuje se sličan trend i slična prekoračenja graničnih vrijednosti s mogućnostima povremenih dosezanja vrlo visokih i po zdravlje opasnih koncentracija u gradovima Tuzlanskog kantona te Zenici, Kaknju, Ilijašu i Sarajevu.

U petak i subotu su prognozirane padavine u centralnim dijelovima što će, kako navode, usloviti pad koncentracija u zraku dok se u sjeveroistočnim dijelovima očekuje stagnacija koncentracija polutanata u zraku.

-U Federaciji BiH slično stanje kvaliteta zraka bilo je i treći dan za redom. Tokom jutra nešto niže koncentracije su uslovile da se zrak u Sarajevu na momente mogao nazvati i čistim, a čist je ostao veći dio dana u Jajcu, Goraždu i na Ivan Sedlu. Dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica u Sarajevu su se kretali od 50-80 ug/m3 (granična vrijednost 50ug/m3), slično kao i u Zenici gdje su se oni kretali 57-72 ug/m3 u zavisnosti od mjernog mjesta - navode iz FHMZ-a.

Najviše koncentracije prašine su zabilježene u Lukavcu (gdje su se satne koncentracije penjale čak i od opasnih 600 ug/m3), a vrlo visoke su bile i u Tuzli i Ilijašu. Koncentracije sumpordioksida su na pojedinim mjestima takođe premašivale dozvoljenih 125ug/m3 – u Kaknju, Živinicama i Zenici.

Iz FHMZ-a ističu da su opći geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za sprovedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Od sredine dana pogoršanje vremena, slijedi zahlađenje i padavine

U BiH jutros sunčano, u Bihaću u 8.00 sati 20 stepeni

U BiH oblačno, dnevna temperatura od 14 do 20 stepeni

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta