Svijet     | 12.12.2018. 12:26 |

Južna i Sjeverna Koreja verificirale povlačenja s 11 graničnih položaja

FENA Internet

SEUL, 12. decembra (FENA) - Južna i Sjeverna Koreja verificirale su u srijedu povlačenja s 11 graničnih položaja širom međukorejske granice unutar Demilitarizirane zone (DMZ), koja je ostavila podijeljenim Korejski poluotok otkako je Korejski rat iz perioda 1950-53. godine okončan primirjem.

Jedanaest južnokorejskih timova, od kojih je svaki sastavljen od po sedam vojnika, prešlo je liniju demarkacije (MDL) na teritoriju Sjevera u jutarnjim satima kako bi izveli verifikaciju 11 graničnih položaja Sjevera.

U popodnevnim satima po lokalnom vremenu, Sjever je poslao 11 sedmočlanih timova radi verifikacije na južnokorejskoj strani,prenosi Xinhua.

Južna i Sjeverna Koreja povukle su oružje i vojnike s 11 graničnih položaja unutar DMZ u okviru vojnog sporazuma, koji su ministri odbrane dvije Koreje potpisali tokom samita u Pyongyangu u septembru između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina  i vrhovnog vođe Sjevera Kim Jong Una.

Seoul i Pyongyang kasnije su odlučili da zadrže po jedan granični položaj radi njihove istorijske vrijednosti, uništivši preostalih deset položaja.

Verifikacijski timovi prešli su teško utvrđenu granicu preko novoizgrađenih puteva koji povezuju uništene granične položaje.

Predsjednik Moon posmatrao je direktni  tv prijenos verifikacije dvadesetak minuta u popodnevnim satima u centru za upravljanje krizama unutar predsjedničkog kompleksa. Njega su također izvijestili vojni zapovjednici o verifikaciji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta