Ekonomija     | 12.12.2018. 14:25 |

Vlada FBiH: Informacija o Projektu podrške zapošljavanju u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Vlada FBiH prihvatila je u srijedu informaciju o Projektu podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, u kojoj je navedeno da je Federalni zavod za zapošljavanje Jedinici za monitoring, formiranoj pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, dostavio sve neophodne podatke o korisnicima subvencija po osnovu Uredbe o poticanju zapošljavanja, na osnovu kojih je ova jedinica trebala izvršiti monitoring i Svjetskoj banci dostaviti izvještaj radi dokazivanja izvršenja retroaktivnih rezultata (zaposliti 2.500 mladih i teže zapošljivih osoba) i povlačenja financijskih sredstava predviđenih za izvršenje ovog cilja.

Također, vezano za dostizanje ciljeva za prvu projektnu godinu (2017.), Federalni zavod za zapošljavanje je lani, u skladu s utvrđenim ciljevima Projekta, modificirao programe sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ukupnim programima i mjerama sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke u 2017. godini obuhvaćeno je oko 9.000 nezaposlenih osoba iz ciljnih grupa, a Projektom podrške zapošljavanju je trebalo obuhvatiti 1.800 mladih nezaposlenih i 5.000 teže zapošljivih nezaposlenih osoba.

Po prijemu zahtjeva od Jedinice za monitoring, Federalni zavod za zapošljavanje će dostaviti sve neophodne podatke o potvrđivanju postizanja predviđenih rezultata.

U tijeku je i izrada izvještaja/informacije o monitoringu programa i mjera iz prethodnog perioda što je, također, jedan od ciljeva utvrđenih Projektom.

Federalni zavod za zapošljavanje je 27.2.2018. godine objavio prvi javni poziv za učešće u realizaciji Programa sufinanciranja zapošljavanja 2018. Za realizaciju svih mjera iz ovog programa planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 40.000.000 maraka, a utvrđeno je da će javni pozivi biti objavljivan najmanje tri puta u toku godine. Očekuje se da će ovim Programom biti sufinancirano zapošljavanje 11.000 osoba iz ciljnih grupa.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije