Ekonomija     | 13.12.2018. 09:01 |

Gdje srpski turisti najviše vole da putuju za novogodišnje praznike?

FENA Internet

BEOGRAD, 13. decembra (FENA) - Što zbog praznične atmosfere, ali ponajviše zbog slobodnih dana putovanja za Novu godinu su sve pristupačnija i traženija.

Građani Srbije uglavnom putuju autobuskim prijevozom u evropske gradove najviše zbog cijene aranžmana koji su u ovom slučaju najjeftiniji. 

- Najtraženije destinacije su evropski gradovi: Beč, Budimpešta, Prag, Berlin, Solun, Atina, Sofija i Istanbul, kaže za „92 putovanja“ Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) dodajući da postoji veliki izbor tih aranžmana. 

Ipak, cijene zavise od dužine boravka, kategorije hotela i usluga koje su uključene u aranžman. Postoje pak, i one skuplje, ali takođe veoma tražene ponude koje podrazumijevaju avionski prijevoz, a to su obično: Pariz, Rim, London, Berlin, Atina, Istanbul, Barselona i Lisabon. 

- U kontekstu aranžmana za Novu godinu takođe je važno napomenuti da je izuzetno interesovanje i za ski-centre: Kopaonik, Staru planinu, Jahorinu i Bugarsku. Od domaćih destinacija tu su Zlatibor, Tara, Vrnjačka Banja, Vrdnik, Aranđelovac, Divčibare, Borsko jezero i veći gradovi, nastavlja Seničić, prenosi B92. 

Iako nema pouzdane statistike kada je u pitanju tačan broj putnika koji putuje u ovom periodu godine, YUTA raspolaže podatkom da se taj broj kreće oko 100.000 putnika koji napuštaju mjesto prebivališta za vrijeme praznika. Računa se da od tog broja oko 65.000 putnika ide u inostranstvo, dok ostali putuju unutar granica svoje zemlje. 

- Ti podaci se odnose na putnike koji putuju putem turističkih agencija, a vjerujem da oko 20.000 do 25.000 putnika putuje u sopstvenoj režiji po zemlji i inostranstvu. Kada govorimo o trendovima važno je da se napomene da je trend oko putovanja u inostranstvo u blagom opadanju dok je trend za putovanja u zemlji u blagom porastu, vjerujem iz ekonomskih razloga, zaključuje direktor YUTA-e u razgovoru za „92 putovanja“. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'