Ekonomija     | 13.12.2018. 12:45 |

Porezni inspektori u toku štrajka upozorenja u jednom danu izvršili 130 kontrola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH, unatoč započetom štrajku upozorenja, u smanjenom intenzitetu izvršavaju radne zadatke i provode aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i sprečavanju rada "nacrno".

Tako je na području Federacije BiH Porezna uprava 11. decembra izvršila ukupno 130 inspekcijskih nadzora kojim su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, frizersku, zlatarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, špeditersku djelatnost i druge proizvodno-uslužne djelatnosti.

U 130 kontrola inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 35 neprijavljenih radnika, 34 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, sedam objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 16 objekata, a u 70 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 194.600 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Prije stupanja zaposlenika Porezne uprave u štrajk, u brzim kontrolama provedenim 22. novembra izvršeno je 248 kontrola u kojima je otkriveno 95 radnika "nacrno".

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Iz Porezne uprave poručuju da će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Napominju da Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade "nacrno" da o tome obavijeste ovu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Zbog toga ne treba da bježite od inspektora Porezne uprave kao što je to bilo u posljednjoj kontroli, poručuju iz Porezne uprave.

Iz Porezne uprave pozivaju sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj upravi.

Porezna uprava, također,  poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Kako navode iz PUFBiH, svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem:

e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Porezni ured u Bihaću prodao zaplijenjenu imovinu za 107.080 KM

Porezna uprava FBiH - Na gradilištima otkriveno 120 radnika na crno

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta