Svijet     | 13.12.2018. 15:59 |

Izvještaj - Milioni života beba i majki mogu se spasiti pravovremenim tretmanom

FENA Saopćenje

ŽENEVA, 13 decembra (FENA) - Skoro 30 miliona beba rodi se prije vremena, previše su sitne ili se razbole svake godine i potrebna im je specijalistička njega da prežive, navodi se u novom izvještaju globalne koalicije koja uključuje UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

- Kada je riječ o bebama i njihovim majkama, prava njega u pravo vrijeme na pravom mjestu može biti od odlučujućeg značaja. Ipak, milioni sitnih i bolesnih beba i žena umiru svake godine iz prostog razloga što ne primaju kvaalitetnu zdravstvenu njegu koja je njihovo pravo i naša je kolektivna odgovornost - izjavio je Omar Abdi, zamjenik izvršnog direktora  UNICEF-a.

Izvještaj, naslovljen kao "Opstanak i uspjeh: transformiranje njege za svako sitno i bolesno novorođenče",  ustanovio je da je među tek rođenim bebama većin njih koje su u riziku od smrti i henfikepa među onima koje pate od komplikacija preranog rođenja, povreda mozga prilikom rođenja, teških bakterijskih infekcija i žutice, od kongenitalnih uvjeta. Osim toga, finansijski i psihološki efekti po njihove porodice imaju pogubne posljedice po njihov spoznajni, jezički i emotivni razvoj.  

Bez specijaliziranog tretmana, brojna novorođenčad iz rizičnih kategorija neće preživjeti prvi mjesec života, navodi se u izvještaju. U 2017 godini, oko 2,5 miliona novorođenih beba je umrla, od kojih većina od uzroka koji su se mogli spriječiti. Skoro dvije trećine beba koje preminu rođene su prije vremena. Čak i u slučaju da prežive, te bebe se suočavaju s hroničnim bolestima ili s problemima u razvoju. Pored toga, oko milion sitnih i bolesnih novorođenih beba prežive s dugotrajnim hendikepom.

 Uz odgovarajuću njegu, te bebe mogi živjeti bez većih komplikacija. Izvještaj pokazuje da do 2030. godine u 81 zemlji životi 2.9 miliona žena i beba mogi biti spašeni, navodi se u izvještaju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo