Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 16:38 |

Jačanje socijalne zaštite NVO-a prema ranjivim kategorijama (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Najranjive kategorije stanovništva vrlo često zavise od organizacija civilnog društva, koje su im jedini izvor edukacije, zaštite i pomoći, rečeno je na sastanku koji je održan u Tuzli.

Predstavljena je nova inicijativa koja će biti usmjerena na jačanje socijalne zaštite koju nevladin sektor pruža ovoj kategoriji. Implementiraju je Care Češke, Care International Balkans i sedam nevladinih organizacija, a finansira Češka razvoja agencija uz pomoć Češke Vlade.

- Jako je bitno istaći da je češka Vlada dobro prepoznala da ne treba raditi samo projekte u kojima se od nevladinog sektora traži da postignu određene ciljeve bez da ih se pita šta njima treba. Ovim projektom želimo da se u ove tri godine organizacije ojačaju, na način da pružaju puno više usluga nego sada - rekao je uime Care International Balkans Branislav Atanasović.

Kroz ovu inicijativu sedam organizacija će proći intenzivan program jačanja sopstvenih kapaciteta da bi mogli putem svojih servisa još kvalitetnije odgovoriti na potrebe članova i korisničkih grupa. Jedna od njih je i ''Amica Educa'' u kojoj kažu da im je ova podrška vrlo značajna.

- Podrška će biti pružena u obliku sufinansiranja određenih projekata. Osim toga, podrška je pružena i za organizacijski razvoj koji se uglavnom odnosi na podršku menadžmentu, unapređenje infrastrukture i na kadrovsko unapređenje - istakla je direktorica Udruženja ''Amica Educa'' Selma Aličić.

Vrlo je važno da pruža i mogućnost zapošljavanja, kažu organizatori.

U narednoj godini svaka od sedam organizacija okupljenih oko ovog projekta moći će zaposliti po jednog mladog stručnjaka na godinu dana. Projekt koji bi trebao biti okončan polovinom 2021. godine vrijedan je 800.000 eura.

Pogledajte http://fena.ba/video/2395

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1I1xgosvYFX3LV0iMaYbaF3YnqxF1afHV?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'