Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 18:59 |

Crnadak primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu NR Kine u BiH Chen Bo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

Crnadak je istakao da BiH i NR Kina imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koji su posebno napredovali u posljednje tri godine - tokom mandata ambasadorice Chen Bo, te joj je zahvalio na doprinosu unapređenju odnosa u velikom broju oblasti, počevši od ekonomije, politike, kulture, viza i drugog.

Ministar Crnadak i ambasadorica Chen su konstatirali da privredna i turistička saradnja bilježe značajan porast zahvaljujući Sporazumu između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putnih isprava, koji je stupio na snagu u maju ove godine.

Ministar je posebno važnim ocijenio današnje potpisivanje Ugovora s kineskom firmom "Šandong" o koncesiji za izgradnju auto-puta od Banje Luke do Prijedora, budući da se radi o prvom koncesionom ugovoru okviru Inicijative "Pojas i put".

Crnadak je izrazio i zadovoljstvo što su proteklom periodu otvoreni Konfučijevi instituti u Sarajevu i Banjoj Luci, pri čemu je ambasadorica dodala da je upravo onaj u Banjoj Luci jedan od najaktivnijih Konfučijevih instituta.

Ambasadorica je istakla odličnu saradnju koju je imala s MVPBiH i ministrom Crnatkom, izrazila uvjerenje da će se odnosi između BiH i Kine nastaviti uspješno razvijati i ubuduće, te potvrdila nastavak podrške njene zemlje ekonomskom i svakom drugom razvoju BiH.

Crnadak je na kraju razgovora poželio ambasadorici Chen uspjeh u budućem radu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Crnadak: Problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH je njegov problem

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana