Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 12:51 |

Sjednica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PS Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO,14. decembra (FENA) - Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), održanoj jučer u Parizu, jednoglasno su usvojeni Izvještaj i nacrt rezolucije o temi "Omogućavanje boljeg praćenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) - pojačana uloga PSVE i nacionalnih parlamenata", koje je u svojstvu izvjestioca predložio i prezentirao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut. 

Ti dokumenti trebalo bi da se nađu na dnevnom redu januarskog zasjedanja PSVE u Strazburu, a u rezoluciji se, između ostalog, eksplicitno traži od zakonodavnih tijela zemalja koje još nisu dostavile imena svojih predstavnika u CPT-u da apeluju na izvršnu vlast da to bez odgađanja uradi.

Arnaut je insistirao na toj odredbi jer je mjesto koje Bosni i Hercegovini pripada u CPT-u upražnjeno već duže od godinu dana zbog činjenice da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo BiH nisu proveli proceduru imenovanja bh. predstavnika.

Komitet je također usvojio Arnautov prijedlog da se od Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatraži zvanično obrazloženje zbog čega je odbio dati saglasnost za učešće Arnauta u svojstvu eksperta tog komiteta na konferenciji vezanoj za reformu Evropskog suda za ljudska prava koja je prošlog mjeseca održana u Danskoj, iako su sve troškove tog putovanja trebali su snositi Komitet i vlada Kraljevine Danske.

Osim Arnautovog prijedloga izvještaja, na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u Parizu razmatrano je još nekoliko prijedloga izvještaja i rezolucija iz određenih pravnih oblasti u vezi sa zaštitom ljudskih prava, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana