Stranačke aktivnosti     | 14.12.2018. 15:34 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA: Deklaracija Hrvatskog sabora je novi nasrtaj na suverenitet BiH 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH direktnim  miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa. 

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine. 

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma preuzele obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju. 

Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina. 

Podsjećamo da je prije nekoliko dana, podnoseći Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u ime Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tužilac Serge Brammertz naglasio da vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obaveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promovisanja nekažnjivosti zločina. 

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska treba da ispunjavaju preuzete obaveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, sa posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate. 

Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti  radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija. 

Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo