Regija     | 16.12.2018. 13:59 |

MUP odbacuje tvrdnje Border Vioence Monitoring da protjeruje migrante

FENA Agencije

 

ZAGREB, 16. prosinca (FENA) - Organizacija "Border Violence Monitoring" (BVM) koja prikuplja podatke o protjerivanju i nasilju nad migrantima, u nedjelju je objavila video materijal za koji tvrdi da potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sustavno izbacuje skupine izbjeglica na vanjskoj granici EU prema Bosni i Hercegovini, dok MUP te tvrdnje odbacuje navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja".

"Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske. Ne radi se o 'protjerivanju stotina migranata u BiH' već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja", izvijestio je MUP.

Sporna snimka stigla u anonimnoj poruci

"Border Violence Monitoring" je objavio da im je snimka stigla u anonimnoj poruci, ali da zbog njezine opsežnosti i suglasnoti detalja s ostalim izvještajima vjeruju da autentična, prenosi Hina.

"Video materijal snimljen je u šumi Lahovo na teritoriju BiH između 29. rujna i 10. listopada 2018. i pokazuje 54 nezakonita grupna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske u BiH, najmanje 350 izbjeglica među kojima su mala djeca, maloljetnici i žene", kaže se u priopćenju BVM-a.

Dodaju da izvještaji lokalnih nevladinih organizacija govore da su protjerivanja praćena uništavanjem imovine, nasiljem i krađama od strane policije te da Liječnici bez granica redovito u selima blizu granice migrantima zbrinjavaju ozljede od policijskih palica. 

U MUP-u, pak, isriču da je institut odvraćanja propisan člankom 13. Zakonika o šengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Hrvatske i BiH. 

"Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij", kažu u MUP-u.

MUP: Policija postupa isključivo u skladu s propisima

Naglašavaju i bitnu razliku između instituta 'odvraćanja' koji je propisan spomenutim Zakonikom o šengenskim granicama i 'protjerivanja' koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi. 

"Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu s pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o 'protjerivanju stotine migranata' odlučno odbacujemo. 

Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva", priopćio je MUP.

Ističu i da bi nevladine organizacije kojima je cilj ispitati postupanje hrvatske policije "o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja", poručuju u MUP-u.

Policija do sada nije utvrdila prekoračenje ovlasti 

"Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu. 

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana", poručio je MUP.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo