Kultura     | 17.12.2018. 07:56 |

Promocija knjige o "prvoj drugarici Jugoslavije" Jovanki Broz

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Udruženje za modernu historiju Sarajevo danas će, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, promovirati knjigu "Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije: Jovanka Broz i srpska javnost 1952 – 2013. godine" autorice Ivane Pantelić.

Autorica knjige saradnica je Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, a knjiga je nastala iz njene doktorske disertacije koja je odbranjena na Univerzitetu u Beogradu.

Po riječima predsjednika Udruženja za modernu Historiju Sarajevo prof. dr. Husnije Kamberovića, knjiga nije biografija Jovanke Broz nego analiza odnosa javnosti prema Jovanki Broz od njene udaje za Tita 1952. do smrti 2013. godine.

Autorica piše na temelju zvaničnih dokumenata Predsjedništva SFRJ i CKSKJ, brojnih feljtona i intervjua po raznim novinama (prije svega u Srbiji), zatim memoara i historijskih monografija. Pokazuje kako se mijenjao odnos javnosti prema Jovanki: u početku je ona bila samo „Titova supruga“, kasnije je postala „prva dama“, da bi tokom 1970-ih, još za Titovog života, bila izolirana, a ta je izolacija, još čvršća, nastavljena i poslije 1980. godine.

Tada se jugoslavenski politički vrh pribojavao da bi Jovanka mogla objaviti memoare i iznijeti neke neprijatne činjenice iz Titovog života.

Autorica pokazuje kako je u vrijeme raspada Jugoslavije Jovanka bila „zaboravljena“, ali je poslije rata ponovo došla u orbitu javnosti, ponajviše zbog raznih diskusija u vezi s Titovim nasljeđem. Međutim, njena izolacija je trajala sve do 2000-ih kada, se u vrijeme Vlade DOS, faktički „pomirila“ sa državom i 2009. dobila pasoš, koji je tada nije uopće više trebao.

- Promocijom ove knjige Udruženje za modernu historiju nastavlja da povezuje historiografiju u BiH sa susjednim historiografijama. Osim toga, ova knjiga se uklapa i u događaje o stogodišnjici stvaranja i postojanje jugoslavenske države, jer je Jovanka Broz za mnoge bila jugoslavenski simbol. Kada je 2013. umrla – mnogi su u njoj vidjeli jugoslavensku heroinu, ali u mučenicu - kazao je prof. Kamberović za Fenu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom