Sport     | 17.12.2018. 11:37 |

Nezavisne novine i BHT večeras proglašavaju najuspješnije bh. sportiste u 2018.

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Manifestacija Izbora sportiste godine Bosne i Hercegovine, u organizaciji  banjalučkih "Nezavisnih novina" i BHT-a, večeras će 18. put biti održana u Sarajevu.

Odluka o najboljim sportistima BiH  bit će potvrđena na posljednjoj sjednici žirija, neposredno pred sam početak manifestacije.  

Urednik sportskog programa BH Radija 1 i dopredsjednik žrija Adnan Ljubović izjavio  je da  je i ove godine žiri bio u respektabilnom sastavu u kojim su bili bivši sportisti, sportski radnici, predstavnici Olimpijskog komiteta BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH te medija.

-  Ova sportska godina nije obilježena pretjerano značajnim rezultatima i dostignućima naših sportista, tako da je bilo dosta teško izabrati najbolje u 12 kategorija. U pojedinim kategorijama i nije bilo dilema. Ono što je bitno napomenuti sve odluke, kao i ranijih godina, donesene su konsenzusom članova žirija i nije bilo preglasavanja. Žiri je ove godine imao taj kapacitet da može kompetentno odlučuvati o najboljim.  Nadam da smo došli do onih imena koja zaslužuju da budu nagrađena - kazao je Ljubović.

U glavnim kategorijama, za najboljeg sportistu BiH u konkurenciji su nogometaš Edin Džeko, karatista Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer, a za najbolju sportistkinju košarkašica Marica Gajić, judašica Larisa Cerić i karatašica Ivona Ćavar.

U konkurenciji za ekipu godine su ostali ženska košarkaška reprezentacija BiH, nogometna reprezentacija BiH i teniska Davis cup reprezetacija BiH, dok u kategoriji za najboljeg bh. trenera godine konkurišu Branislav Crnogorac (judo), Robert Prosinečki (nogomet) i Blaž Slišković (nogomet).  

U ostalih osam kategorija nagrade će biti uručene najperspektivnijoj sportistkinji, najperspektivnijem sportistu, zatim nagrade za životno djelo, za fer-plej, za razvoj sporta, za najboljeg sportista u sportu za invalide, za najbolju ekipu u sportu za invalide, kao i nagrada čitalaca "Nezavisnih novina".

Manifestacija će se održati u hotelu Holiday s početkom u 20.00 sati. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nikšiću uručena ovogodišnja nagrada Nezavisnih novina za najboljeg ministra u FBiH

Žiri Izbora najboljeg sportiste BiH skratio liste kandidata

Usvojene šire liste kandidata za Izbor najboljeg sportiste BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana