Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 11:08 |

Podignuta optužnica protiv tri osobe za proizvodnju droge

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Zorana Simića, rođenog 27. septembra 1972. godine u mjestu Modling, Austrija, nastanjenog u Bijeljini, Momčila Zirojevića, zvanog "Momo", rođenog 2. januara 1960. u Gacku, nastanjenog u Bijeljini i Milutina Vukosavljevića, zvanog "Majstor", rođenog 10. jula 1961. u Smederevskoj Palanci, državljanina R Srbije.

Oni se terete da su kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018., s namjerom proizvodnje opojne droge marihuana - skunk te njene distribucije na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratorij sa specijalnom opremom te klimatskim i tehničkim uslovima za uzgoj modificirane marihuane s visokim procentom supstance THC.

U optužnici se navodi da su potrebne materijale i hemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.

Nakon uzgoja i prerade opojne droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švicarske, gdje kilogram navedene opojne droge dostiže cijenu od 2.600 eura, ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su otkriveni i lišeni slobode u operaciji kodnog naziva "Damar" koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i MUP-om RS krajem septembra ove godine.

Tokom istrage je utvrđeno da je na područje Švicarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma opojne droge, a optuženi su dobiveni novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist.

Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Republike Austrije.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko deset svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem obimnog dokaznog materijala.  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom